13 Σεπτεμβρίου 2015

Adolf Merckle, το τραγικό τέλος του πλουσιότερου ανθρώπου της Γερμανίας

Μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις στην ιστορία της κερδοσκοπίας, εκείνη του Γερμανού Adolf Merckle, κατόχου της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας στην Ευρώπη, παρουσιάζει στο capital.gr, σε άρθρο του με τίτλο "Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος που αυτοκτόνησε από ντροπή" ο Βασίλης Παζόπουλος*. Μια λανθασμένη τοποθέτηση στο χρηματιστήριο, που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ενός σημαντικού ποσού χρημάτων, έκανε τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο να χάσει την ψυχραιμία του και να πέσει μπροστά από ένα επιταχυνόμενο τραίνο και να σκοτωθεί.

Ένα απόσπασμα από το άρθρο: 

Η ιστορία της κερδοσκοπίας είναι γεμάτη παραδείγματα ικανότατων και έμπειρων επενδυτών που χάνουν την υπομονή τους. Πάνε να εκβιάσουν κέρδος κάνοντας βεβιασμένες κινήσεις, χαμηλώνουν τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ίδιοι για να προβούν σε αγορές και τελικά βρίσκονται χαμένοι. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι από τους πιο έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους του πλανήτη την έχουν πατήσει από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες, η οποία μάλιστα είχε τραγικό τέλος αφορά έναν Γερμανό, τον Adolf Merckle. Ο Merckle το 2007 ήταν ο 94ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γερμανία, με προσωπική περιουσία που ξεπερνούσε τα 12 δισεκατομμύρια. Είχε στην κατοχή του τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη, ενώ είχε επεκταθεί στο χώρο της μεταποίησης και των κατασκευών. Οι επιχειρήσεις του απασχολούσαν 100.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε το 2008 από μια λανθασμένη εκτίμηση στο χρηματιστήριο. Θεώρησε πως η τιμή των μετοχών της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen θα υποχωρούσε σημαντικά. Πήρε λοιπόν μια μεγάλη θέση short στο γερμανικό χρηματιστήριο. Μεγάλη ακόμα και για τα δεδομένα του.

Το σκεπτικό του φαίνεται να ήταν σωστό. Η κίνησή του μελετημένη. Ο όμιλος ήταν γνωστό πως είχε οικονομικά προβλήματα και διέγνωσε πως οι συνθήκες ήταν πλέον ώριμες για κίνηση των μετοχών της προς τα κάτω.

Υπήρξε μόνο μια αναπάντεχη εξέλιξη που ανέτρεψε τα δεδομένα: Η Porsche έκανε προσφορά για να αγοράσει την Volkswagen, με αποτέλεσμα η τιμή της να εκτοξευτεί από τους ενθουσιώδεις επενδυτές.

Παρά την αδιαμφισβήτητη εμπειρία και εξυπνάδα του, τα συναισθήματα υπερίσχυσαν της λογικής. Ο εγωισμός του τον παρέσυρε. Η συναισθηματική φόρτιση από τις υπερβολικές διακυμάνσεις, έκαναν ακόμα και αυτόν να χάσει την ψυχραιμία του. Μέσα σε μία ημέρα μόνο έχασε 700 εκατομμύρια και τελικά η συνολική ζημιά έφτασε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράκουσε ίσως τον βασικότερο κανόνα στον κόσμο του χρηματιστηρίου : δεν έχει σημασία πόσο καλά μελετημένο είναι το σχέδιο σου. Δεν πρέπει να υποτιμάς την δύναμη της αγοράς. Πρέπει να παραδέχεσαι την ήττα σου και να αποχωρείς από μια λάθος επιλογή πριν σε καταστρέψει.

Είναι κανόνας της ζωής, όταν συμβεί κάτι άσχημο, συνήθως ακολουθεί και ένα δεύτερο. Η χρηματιστηριακή απώλεια τον οδήγησε στο σημείο να χρειαστεί απεγνωσμένα πολλά χρήματα άμεσα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός τεράστιου δανείου. Όμως έπεσε στην περίοδο που οι τράπεζες δεν δάνειζαν εύκολα χρήματα σε κανέναν. Όχι μόνο επιχειρηματίες, αλλά ούτε καν άλλες τράπεζες.

Τι έκανε λοιπόν ο Merckle; Αναζήτησε νέα χρηματοδότηση; Μείωσε τις δαπάνες του; Πούλησε μέρος της περιουσίας του; Τίποτα από όλα αυτά!

Όταν κατάλαβε ότι είχε χάσει τόσα πολλά χρήματα και έχασε την θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γερμανία, έγραψε ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Μην αντέχοντας το βάρος της ατίμωσης της οικογένειας του, ο 74 ετών επιχειρηματίας αυτοκτόνησε.

Παρόλο που είχε ακόμα 9 δισεκατομμύρια σε προσωπική περιουσία, έπεσε μπροστά από ένα επιταχυνόμενο τραίνο και σκοτώθηκε.

Άφησε μόνο ένα σημείωμα : I am sorry. 


Πηγή: www.capital.gr 08.09.2015
Ολόκληρο το άρθρο: http://www.capital.gr/epikairotita/3060417/o-germanos-disekatommuriouxos-pou-autoktonise-apo-ntropi 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου