11 Σεπτεμβρίου 2015

Βερολίνο: Η κεφαλή αγάλματος του Λένιν μεταφέρθηκε στο μουσείο

25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους ανασύρθηκε το κεφάλι του επιβλητικού γρανιτένιου αγάλματος του Λένιν, το οποίο δέσποζε μέχρι το 1991 στο ανατολικό Βερολίνο. Στο εξής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, θα αποτελεί τμήμα μιας έκθεσης.

25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί την ιστορία και την πολιτική κληρονομιά της. Αυτή τουλάχιστον ήταν η εκτίμηση της Αντρέα Τάισεν, διευθύντριας του μουσείου στο αναγεννησιακό στρατιωτικό οχυρό του Σπάνταου στο Βερολίνου, η οποία αποφάσισε να εντάξει σε μία έκθεση το γρανιτένιο κεφάλι (βάρους 3,5 τόνων) του ιστορικού σοβιετικού ηγέτη Λένιν, που αποτελούσε τμήμα ενός επιβλητικού αγάλματος που ξεριζώθηκε το 1991 στο ανατολικό Βερολίνο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο περίπλοκη για την Αντρέα Τάισεν, που έπρεπε να υπερβεί πλήθος εμποδίων προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιά της. Το ύψους 19 μέτρων άγαλμα του Λένιν ξεριζώθηκε και τεμαχίστηκε σε 129 κομμάτια, τα οποία θάφτηκαν 1991 σε μία δασική έκταση στο Κέπενικ του Βερολίνου. Από εκεί ανασύρθηκε σήμερα μετά από έρευνες και εντατικές προσπάθειες.

Η Αντρέα Τάισεν ξεκίνησε με την υποστήριξη μίας ομάδας επιστημονικών συμβούλων έρευνες για τον εντοπισμό εξαφανισμένων μνημείων, τα οποία θα μπορούσα να συμπεριληφθούν στην ήδη υπάρχουσα έκθεση με τίτλο «Αποκάλυψη. Το Βερολίνο και τα μνημεία του». Σκοπός της Τάισεν είναι να παρουσιάσει μνημεία στα οποία μπορεί να «διαβάσει κανείς την πολιτική ιστορία της πόλης και σε τελευταία ανάλυση της Γερμανίας». Όπως διευκρίνισε η ίδια στην 
Deutsche Welle, δεν επιδιώχθηκε να εκτεθεί η μεγαλοπρέπεια των μνημείων, αλλά να παρουσιαστούν στον θεατή «με όλα τα ίχνη που άφησε πάνω τους η ιστορία».

Το συγκεκριμένο άγαλμα του Λένιν βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο μέσα από την πολιτική κωμωδία Goodbye Lenin (2003), σε μια σκηνή της οποίας αναπαριστάται η απομάκρυνση του μνημείου ως σύμβολο πτώσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος και στο ανατολικό Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle 10.09.2015
Περισσότερα στο http://dw.com/p/1GUeI






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου