2 Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.9.2015

(upd) Δημοσκόπηση Alco, Εκλογές 2015: Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτιά αλλά η ΝΔ μειώνει την διαφορά στο ελάχιστο. Στο 0,4% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Όλα ανοικτά για το νικητή των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στην δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.gr. Σταθεροί ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, μέσα ο Βασίλης Λεβέντης, εξαφανίζονται οι ΑΝΕΛ: Τα αποτελέσματα της σημερινής δημοσκόπησης σχετικά με την πρόθεση ψήφου: 
ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΝΔ 22,6%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%, ΚΚΕ 5,5%, ΑΝΕΛ 2%, ΠΑΣΟΚ 4,2%, ΕΚ (ΛΕΒΕΝΤΗΣ) 3,6%, ΛΑΕ 3,9%, ΑΛΛΟ 3,5%, ΛΕΥΚΟ 2,2%, ΑΠΟΧΗ 5%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%. 
newsit.gr 

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων. 
kathimerini.gr 

Νέα ναυτική τραγωδία: 11 πρόσφυγες νεκροί μετά τη βύθιση σκαφών προς Κω. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες από τη Συρία, πνίγηκαν όταν τα σκάφη που τους μετέφεραν από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας προς το νησί της Κω βυθίστηκαν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. 
ethnos.gr 

Μία σύνταξη έως 600 ευρώ για όλους περιλαμβάνει η πρόταση-σοκ του Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το συγκεκριμένο σενάριο επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών που έχει συστήσει ο -τέως πια υπουργός και αν όλα όσα συζητούνται εντός της Επιτροπής θεσμοθετηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, τότε θα μιλάμε για ελεύθερη πτώση των καταβαλλόμενων συντάξεων, που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ. Μιλάμε ουσιαστικά για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) και βέβαια, αν τελικά νομοθετηθεί η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.
efsyn.gr

Μέσω twitter ήρθε η πρώτη αντίδραση του τέως υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου : "Περίεργο" και απολύτως ανακριβές δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών για υποτιθέμενη πρόταση μου για"σύνταξη έως 600 Ευρώ". 
efsyn.gr

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική στήριξη των εταίρων εάν τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Σε ότι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είπε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες εντοπίζονται από την ΕΚΤ και εκτίμησε πως η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών στην Ελλάδα. 
tovima.gr

Αλεξιάδης: Εντός της ημέρας αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Πρόσθεσε πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. 
skai.gr 

Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρουν τον πρώτο έλεγχο από τους δανειστές. Εμπλοκή με το καλημέρα του νέου προγράμματος «βλέπουν» οι δανειστές, καθώς αναβάλλεται η ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που ήταν προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει καθυστέρηση για τη συζήτηση για το χρέος και για την εκταμίευση των δόσεων, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης.
kathimerini.gr

Θεοδωράκης: Αν δεν εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο θα έχουμε και τέταρτο είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θεωρεί ότι έχει συμμάχους και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ αρκεί αυτοί να σηκώσουν κεφάλι.
skai.gr 

Λαφαζάνης: Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. "Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Το θεσμικό θα ήταν να πάει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης", είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega.
skai.gr 

Financial Times: Η ΛΑΕ ελπίζει ότι οι αστέρες που στρατολογεί θα θαμπώσουν τους ψηφοφόρους. Η εφημερίδα αναφέρεται στις Νάντια Βαλαβάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίες «αμφότερες δεν είναι γνωστές για την προθυμία επίδειξης συμβιβαστικής διάθεσης», αλλά από την άλλη «θεωρούνται πολιτικοί αρχών». 
skai.gr 

Αναβάθμιση Λευκωσίας λόγω αερίου στην Αίγυπτο. Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος αποκτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία επισήμανε ο κ. Ν. Αναστασιάδης με χθεσινές δηλώσεις του. Σημείωσε δε ότι «τα δικά μας τεμάχια 10, 11 και 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χλμ., άρα αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές, μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα, δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα».
kathimerini.gr 

H Λαγκάρντ προειδοποιεί για τους κινδύνους της αστάθειας των ασιατικών αγορών. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως διεθνείς θεσμοί όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής για τη χρηματοδότηση των υποδομών.
skai.gr 

Κινεζικό φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον αντίκτυπο σε αυτήν από την εξασθένηση της Κίνας επιδεινώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης αποδυναμώθηκε στην Κίνα, την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Σε χθεσινή ομιλία της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνόψισε την κατάσταση, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία πιθανώς να είναι πιο εξασθενημένη από ό,τι αρχικά αναμενόταν προ ολίγων μηνών. 
REUTERS, BLOOMBERG, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου