3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά

"Οι εικόνες ενός μικροσκοπικού παιδιού να κείτεται στην παραλία, σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά έδωσαν σάρκα και οστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να αναζητήσουν καινούργια ζωή στην Ευρώπη" σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο από τον φρικτό θάνατο που βρήκε στις ακτές της Μεσογείου ο τρίχρονος πρόσφυγας Αϊλάν Κουρντί. Ο μικρός Σύρος, κουρδικής καταγωγής, πνίγηκε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του και την μητέρα του όταν η βάρκα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Κω ανατράπηκε.


Η φωτογραφία του τρίχρονου πλημμύρισε χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Τουρκία το hashtag "#KiyiyaVuranInsanlik" ("Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά"), ήταν για πολλές ώρες πρώτο στο twitter 


Σημείωση: Οι εικόνες είναι πράγματι σκληρές, όμως τις προβάλουμε και εμείς γιατί στέλνουν σε κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα που επιτέλους πρέπει να ακουστεί.

Πηγές: Στοιχεία από avgi.gr, lifo.gr, mixanitouxronou.gr 


Το χρονικό της τραγωδίας όπως το περιγράφει ο ίδιος ο πατέρας: 

«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο Αμπντάλα Σενού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan. 

Δώδεκα Σύροι πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού (νοτιοδυτιικά). Μεταξύ αυτών ο μικρούλης Αϊλάν, ηλικίας 3 ετών. Ο αδελφός του Γκάλεμπ, ηλικίας 5 ετών, και η μητέρα τους Ριχάνα, 27 ετών, επίσης πνίγηκαν. 

«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Για αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν την φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δε μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά» εξήγησε ο Σενού. «Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα» προσέθεσε ο πατέρας. 

Ο άνδρας, με καταγωγή από την κουρδική πόλη Κομπάνι (βόρεια Συρία) ανέφερε επίσης στο Dogan ότι είχε επιχειρήσει και άλλη φορά να μεταβεί στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Τότε, το πλοίο τους το αναχαίτισε το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. 

Πηγή: www.skai.gr 03.09.2015






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Ντροπή για τον άνθρωπο να συβαίνουν αυτά. Όλοι θα εκφράσουν τη λυπη τους και όλα θα τελειώουν εκεί. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η 29χρονη Νιλουφέρ Ντεμίρ, που εργάζεται εδώ και 12 χρόνια για το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA και είναι ανταποκρίτρια στην περιοχή της Αλικαρνασσού, ήταν εκείνη που τράβηξε τις φωτογραφίες. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είπε: «Ημουν πολύ σοκαρισμένη στην αρχή, αλλά συνήλθα γρήγορα. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αποτυπώσω με τον φακό το δράμα αυτών των ανθρώπων. Επρεπε να τραβήξω αυτή την φωτογραφία, και δεν δίστασα άλλο. Τράβηξα μια ολόκληρη σειρά από εικόνες. Λυπόμουν βαθιά επειδή ήταν το νεκρό σώμα ενός παιδιού...». «Δεν θα πίστευα ποτέ ότι μια φωτογραφία θα μπορούσε να έχει τέτοια αποτελέσματα. Θα ήθελα πραγματικά η φωτογραφία μου να βοηθήσει να αλλάξουν τα πράγματα...». Πηγή: www.tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή