1 Σεπτεμβρίου 2015

Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Ο Βαρουφάκης είχε δίκιο»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP εξέφρασε την ανησυχία του βλέποντας τη Γαλλία να υφίσταται μια μορφή εκφοβισμού από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της οικονομικής της πολιτικής από τον πρόεδρο Ολάντ. Παράλληλα ζήτησε από τις αριστερές δυνάμεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, να αντιδράσουν απέναντι στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει μια μορφή εκφοβισμού», διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος που θεωρείται μαζί με τον συμπατριώτη του Πολ Κρούγκμαν και το γάλλο Τομά Πικετί από τους σφοδρότερους επικριτές της γερμανικής πολιτικής λιτότητας. 

Στην ερώτηση για τις δηλώσεις του έλληνα τέως υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα είχε ως στόχο τον εκφοβισμό της Γαλλίας για να την πείσει να ακολουθήσει τον δρόμο της λιτότητας ο ιδιαίτερα επικοινωνιακός Στίγκλιτς απάντησε θετικά. «Ναι, το νομίζω», είπε. «Η κεντροδεξιά κυβέρνησης τη Γαλλία δεν ήταν σε θέση να αντιπαραταχθεί με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό προσανατολισμό, την πολιτική στην ευρωζώνη και την ελληνική κρίση», διαπιστώνει.

Παράλληλα προειδοποιεί το Παρίσι ότι παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν η χώρα που αγκάλιασε πολιτικές ισότητας, είναι εκτεθειμένη πλέον σε αληθινό κίνδυνο λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών. «Μειώσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών προκαλούν συρρίκνωση της οικονομίας, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γενικώς χρειάζεται» υπογράμμισε εκφράζοντας απορία γιατί η Ευρώπη συνεχώς το προσπαθεί «παρά τις αποδείξεις και τις θεωρίες πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό». Ως «πραγματικά ηλίθια ιδέα» χαρακτηρίζει και τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις για την τόνωση της οικονομίας. 

Σημειώνεται ότι ο Στίγκλιτς βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο προώθησης της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου του για τις ανισότητες «Το μεγάλο χάσμα», που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο και στα γερμανικά με τον τίτλο «Πλούσιοι και Πτωχοί».

Πηγή: Deutsche Welle 01.09.2015 
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1GOno






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η δικαίωση του Βαρουφάκη έρχεται μετά την απόλυσή του! κάπως αργά (μου θύμισε εκείνο το "ο νεκρός δεδικαίωται"!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή