5 Σεπτεμβρίου 2015

Bloomberg: Μέρκελ και Ολαντ εμπιστεύονται τον Τσίπρα

από το euro2day.gr 

Σύμφωνα με το Bloomberg υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ηγέτες των δυο χωρών πιστεύουν ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πλέον κατάλληλος για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάκαμψη της οικονομίας. Επιλέγουν, όμως προεκλογικά τη σιωπή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξελιχθεί από τον πιο διχαστικό ηγέτη της Ευρώπης στην μεγαλύτερη ελπίδα για την διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Παρίσι και στο Βερολίνο δήλωσαν στο αμερικάνικο πρακτορείο ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ, μετά τους μήνες που πέρασαν δουλεύοντας πάνω σε μια συμφωνία για την Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες βλέπουν τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακάμψει, σημείωσαν οι αξιωματούχοι. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας είναι η καλύτερη επιλογή για την διασφάλιση της σταθερότητας μετά τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσαν.

«Έχουμε καλές πιθανότητες να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές» δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου η κ. Μέρκελ. «Ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος ανέφερε ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να περάσει τα μέτρα από την Βουλή το καλοκαίρι που θα είναι πιο εύκολο να παρακάμψει τους αντάρτες βουλευτές, αλλά ο ίδιος απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ωστόσο η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δημιουργείανησυχίες στην γερμανική κυβέρνηση ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε λάθος.

Ο Γιενς Σπαν, βοηθός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα την εβδομάδα στο Bloomberg ότι ο κ. Τσίπρας «έχει την ευκαιρία να γίνει πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις».

Η σιωπηρή στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα για μια επιστροφή του κ. Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική μεταστροφή από τις εντάσεις που ακολούθησαν τους πρώτους μήνες μετά την άνοδο του στην εξουσία, επισημαίνει το Bloomberg. Σημειώνει ωστόσο ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν θα στηρίξουν δημόσια τον κ. Τσίπρα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από τους Σοσιαλιστές του Ολάντ και τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ.

Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα πως δεν έχει σχέσεις με τα εγκατεστημένα συμφέροντα στην χώρα και μπορεί να δημιουργήσει την απαιτούμενη συναίνεση που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θαρραλέος» είχε δηλώσει ο κ. Ολάντ τον Ιούλιο. «Εκλέχτηκε με μια πολύ αριστερή πλατφόρμα και κατέληξε να υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις που είναι πολύ δύσκολες» πρόσθεσε.

Πηγή: www.euro2day.gr 04.09.2015
Μέρκελ και Ολαντ εμπιστεύονται τον Τσίπρα στις μεταρρυθμίσεις


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Επι πλέον ο Τσίπρας ελέγχει το λαϊκό κινημα και τα συνδικάτα. Γιατί να μην το στηρίξουν; Ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή