11 Φεβρουαρίου 2016

ΕΙΤΗΣΕΕ: Στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" οι 4 τηλεοπτικές άδειες

Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), μεταξύ άλλων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η πρακτική της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι «μια ακόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται,
αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται από ένα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε... «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!».

«Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά πως η απόφαση της Κυβέρνησης για ύπαρξη τεσσάρων μόλις αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η Ένωση καλεί την κυβέρνηση «να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα». 


Εξάλλου, και η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή της την ανησυχία της για το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, απαιτώντας την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ μεταξύ άλλων επιμένει και στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση, με αφορμή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αγνοώντας τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αφαιρεί από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο την αρμοδιότητα να δίνει άδειες και τη μεταφέρει στην κυβέρνηση του. «Θέλει να μοιράσει η κυβέρνησή του τις τηλεοπτικές άδειες. Χωρίς να δίνει εξήγηση αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά να δώσει 4 άδειες. Κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι. Χτίζουν κύκλωμα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για "απόπειρα πολίτικης πόλωσης και διχασμού". 
Η Ενωση Kεντρώων (Βασίλης Λεβέντης) σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο άλλοτε ρομαντικός, ευαίσθητος, αλληλέγγυος, δημοκρατικός Σύριζα που επαναστάτησε για το "μαύρο" της ΕΡΤ, ξαφνικά ρίχνει "μαύρο" στα 4 από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Κ. Τσίπρα με αυτή την λογική, που δεν συνάδει με τις αρχές της αριστεράς, αφήστε ανοιχτά και 4 ραδιόφωνα, 4 εφημερίδες, 4 περιοδικά και 4 ιστοσελίδες. Οι κυβιστήσεις σας δεν έχουν τελειωμό». 

Όμως η κυβέρνηση εμμένει, δια του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, ότι ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, στοχεύει στον "εξορθολογισμό της τηλεοπτικής αγοράς, τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και την προστασία των εργαζομένων". «Έχω ευθύνη να προστατεύσω το δημόσιο συμφέρον όπως αυτή η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται»!, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. 
Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr, www.star.gr, www.protothema.gr, www.skai.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι έξι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας που είναι μέλη της ΕΙΤΣΕΕ (ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MEGA, SKAI και STAR) δηλώνουν κατηγορηματικά ότι: Α. Κανένας σταθμός από τα μέλη μας δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και οι έξι εταιρείες διαθέτουν φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή