9 Φεβρουαρίου 2016

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 46% οι τράπεζες στις 6 τελευταίες συνεδριάσεις

Με έξι σερί πτωτικές συνεδριάσεις και απώλειες 46% στις τράπεζες, τρέχει η εγχώρια αγορά. Και όμως, μετά τη χθεσινή βουτιά στο χρηματιστήριο και ειδικότερα την τραπεζική κατάρρευση, υπήρξε σήμερα αντίδραση, την οποία ακύρωσαν οι τελικές δημοπρασίες. Οι short "πληρώθηκαν" και πάλι!

Για τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που μετα από μεγάλα σκαμπανευάσματα έκλεισε τελικά με πτώση 2,89% στις 450,83 μονάδες, κάποια αποσπάσματα από σχετικό άρθρο στο euro2day.gr στη συνέχεια:

Στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 439,08 μονάδες (-5,42%), ο FTSE25 μέχρι τις 112,97 (-7,04%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 20,63 μονάδες (-13,83%), ενώ μη διψήφιες ενδοσυνεδριακές απώλειες, πλην των ΟΤΕ και ΕΤΕ, βρέθηκαν οι Alpha Bank (έως 0,99 ευρώ, -11,61%), Eurobank (έως 0,315 ευρώ, -18,81%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,087 ευρώ, -12,12%), Ελ. Πετρέλαια (έως 2,94 ευρώ, -10,09%) και ΟΠΑΠ (έως 5,16 ευρώ, -12,54%). Εννοείται ότι οι "θαρραλέοι" που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο του τρόμου".


Στις 15.05, και ενώ οι δείκτες ήταν στα χαμηλά ημέρας, ξεκίνησε η Τραπεζική αντίδραση η οποία όμως κατέληξε σε "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κατά τις τελικές δημοπρασίες, για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς (αλλά και στον τίτλο της Folli Follie Group) με το "project price" για τις Τραπεζικές μετοχές να δείχνει κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και με σημαντικά ημερήσια κέρδη. Όμως για "ατυχία" των "όψιμων" αγοραστών ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, η διάταξη που θέλει "σε περίπτωση που η τιμή κλεισίματος που προκύπτει από τις τελικές δημοπρασίες έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου 'ΑΜΕΜ', η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου.

Έτσι και οι τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές ( ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς) έκλεισαν στο "κόκκινο" και με βαριές απώλειες, αλλά και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών, αφήνοντας πιθανότητες, αυριανής, ανοδικής εκκίνησης, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και η τρέχουσα ειδησεογραφία.

Από εκεί και πέρα και σήμερα εν δυνάμει πωλητές κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι έχουν πλουραλισμό και πολλές επιλογές στις κινήσεις τους, όπως και τον απόλυτο έλεγχο του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό.

Σημειώνεται ότι σήμερα "πληρώθηκαν" με χαρακτηριστική ευκολία, τόσο η τελευταία "short" θέση στον ΟΤΕ, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 6,76 ευρώ, -10,46%), όσο και αυτή στην Εθνική με τιμή εξάσκησης τα 0,14 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 0,12 ευρώ, με απώλειες 16,67%).

Αν δεν υπάρξει ο απόλυτα θετικός καταλύτης, ή η άρδην αλλαγή του διεθνούς σκηνικού, κάθε ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να εκλαμβάνεται, λένε οι περισσότεροι. Από την άλλη τα τωρινά επίπεδα δεν αποκλείεται να δώσουν "αναπήδηση" αγνώστου διαρκείας και εντάσεως, κάτι που συνέβη στις δυο τελευταίες ώρες σήμερα.

Με το χρηματιστηριακό αξίωμα πως "το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού" σε πλήρη εξέλιξη, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., μπορεί να απέφυγαν ένα ακόμα κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, αλλά συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 19,08% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 46,27%.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), που αναφέρει πως "αυτό που βιώνει τον τελευταίο χρόνο η Χώρα είναι ένας συνδυασμός συνεχούς, έντονης και γρήγορης καταστροφής αξίαςπου συντελείται σε κάθε αξία που έχει την 'ατυχία' να διαπραγματεύεται στην Ελλάδα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει στα γεγονότα, τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες που έφεραν την μεγάλη απαξίωση σε σπίτια, ομόλογα και μετοχές, στο μεγάλο ξεπούλημα που έκαψε 70 δισ. ευρώ σε κεφάλαια στις Ελληνικές Τράπεζες και 'αφάνισε' κεφαλαιοποίηση ίση με το φετινό ΑΕΠ της Χώρας. Το πρόβλημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εδώ και πολύ καιρό δεν είναι να αγοράσεις φθηνά, αλλά να πουλήσεις ακριβότερα. Αυτό που δεν αντέχεται είναι η σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/αβεβαιότητας. Όταν η αβεβαιότητα έχει δυναμική και συνεχώς αυξάνει τον συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου τότε φθάνει η στιγμή που η τιμολόγηση των προσδοκιών καθίσταται αναποτελεσματική και η αποτίμηση αρκετών μετοχών θυμίζει την εποχή ενός ενδεχόμενου 'Grexit".

Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει θέμα, καθώς το "track record" της Κυβέρνησης δεν είναι τέτοιο, ώστε να πιστέψει κάποιος ότι γρήγορα μπορούν να γίνουν αυτά που πρέπει. Από την άλλη οι δηλώσεις για εκλογές επαναφέρουν την πολιτική αστάθεια.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να υφίσταται και τους "παράπλευρους κραδασμούς" από την "μανία αποεπένδυσης" που πλήττει τις Ευρωπαϊκές Τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο των ανησυχιών πως τα νέα "stress tests" θα φέρουν νέες αυξήσεις κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ "στο βάθος" ελλοχεύει πάντα, ο υπαρκτός από 01/01/2016, κίνδυνος για "bail in". Σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει και η ρηχότητα της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, η οποία σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη πρόθυμων αγοραστών θα επιτείνει την ταλαιπωρία των αποτιμήσεων.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, οι μετοχές των τραπεζών εκλεισαν ως εξής: ΕΤΕ στα 0,130 ευρώ με πτώση 9,72%, Alpha Bank στα 1,12 ευρώ χωρίς μεταβολή, Eurobank 0,341ευρώ -12,11% και Πειραιώς 0,093 ευρώ με πτώση 6,06%. Ο τζίρος παρέμεινε σε σταθερά αξιόλογα επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 96,2 εκατ. 

Πηγή (και ολόκληρο το άρθρο του Θανάση Σταυρόπουλου): www.euro2day.gr 

Σχετική ανάρτηση: Βουτιά 7,87% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 8.2.2016






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Κατάρρευσης συνέχεια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Το σημερινό κλείσιμο στις 11.2.2015 του Γενικού Δείκτη στις 440,88 μονάδες (με -1,89% απώλειες) σηματοδοτεί νέα χαμηλά 317 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/9/1989 (440,5 μονάδες), ενώ τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζουν οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 20,87% και 48,74% αντίστοιχα. Πηγή: euro2day.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή