10 Ιανουαρίου 2017

Την μη έκδοση των 2 από τους 8 τούρκους αξιωματικούς πρότεινε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την μη έκδοση των δύο πρώτων, από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, πρότεινε σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.

Στη σημερινή πρώτη δικάσιμο (καθώς η υπόθεση των οκτώ έχει τριχοτομηθεί), η κυρία Θεοδώρου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών. Δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ανέφερε.

Επέμεινε δε στην ίδια θέση και στην περίπτωση, κατά την οποία οι δικαστές θελήσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά, όπως επίσης υπάρχει κίνδυνος να δικαστούν από δικαστές που δεν έχουν τα εχέγγυα της ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης» είπε και προσθεσε: «Θεωρώ μη επιτρεπτη την έκδοσή τους (...). Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται».

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί (το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος), απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Λίγο νωρίτερα, οι δύο εκζητούμενοι τ
ούρκοι αξιωματικοί, με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου, τόνισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ότι γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ -για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν 
αντιφατική δικαστική μεταχείριση σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών. Για τον ένα είχει κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.

Πάντως, κατά τη σημερινή πρώτη δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου, πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής, που τάσσονται κατά της έκδοσής τους, ήταν παρόντες, ενώ πολλοί από αυτούς κατέθεσαν και ως μάρτυρες.

Οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Και δεύτερο «όχι», στο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση δύο ακόμη τούρκων αξιωματικών, ακούστηκε την Τετάρτη, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα της έδρας και αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Και ο κ. Βουρλιώτης, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γείτονα χώρα, σημειώνοντας με έμφαση τη βεβαιότητα ότι οι οκτώ, αν εκδοθούν, θα υποστούν βασανιστήρια, ταπεινωτικούς εξευτελισμούς και τελικά δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης. Ολοκλήρωσε την αγόρευσή του με τη φράση: «Ακόμα και αν ειναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να εκδοθούν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρειος Πάγος: Τρίτο εισαγγελικό «όχι» σε έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Για τρίτη φορά αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, ο κ. Νίκος Παντελής, πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, και να απορριφθεί το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, για τέσσερις από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου επιχειρηματολόγησε επί μακρόν κατά της εκδόσεως των Τούρκων αξιωματικών, επικαλούμενος τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, και προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι, αν εκδοθούν, θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης. Από kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή