8 Ιανουαρίου 2017

Πάφος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη 2017

Η Πάφος αναλαμβάνει τα ηνία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για το 2017, στις 28 Ιανουαρίου, με την τελετή έναρξης που είναι εμπνευσμένη από "το μύθο της Πάφου με αφετηρία και αφηγηματικό άξονα τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας", όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα www.pafos2017: 

Εκδηλώσεις έναρξης στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017 

Η τελετή έναρξης "εμπνέεται από τους μύθους και αναδεικνύει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, φτάνοντας μέχρι τον σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου, της Κύπρου, της Ευρώπης".

"Οι εκδηλώσεις έναρξης συνδέουν δραματουργικά το παρελθόν με το μέλλον της πόλης δημιουργώντας την αφήγηση ενός μεγάλου ταξιδιού της Πάφου προς τον κόσμο και του κόσμου στην Πάφο μέσα από δράσεις, θεάματα, εκθέσεις, μουσικές και προβολές".

"Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο μύθος της γέννησης του Πάφου από την ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, ενός δημιουργού και του έργου του, υπομνηματίζοντας έτσι ότι η Πάφος είναι η ίδια ένα έργο τέχνης".

"Ο Πυγμαλίων, η Γαλάτεια και βέβαια όλα όσα ακολούθησαν, επαναφέρουν την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα του νησιού από την αρχή της ιστορίας και ο Οργανισμός Πάφος2017 αρχίζει τη διήγηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην καρδιά της πόλης, εκεί που γράφτηκε η πιο σύγχρονη ιστορία της πόλης, μπροστά από τα σχολεία και τα νεοκλασικά κτήρια του κέντρου".

Ο Θεσμός

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Ευρώπης και μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κόσμο. Η απονομή του τίτλου αυτού αποτελεί μεγάλο αφιέρωμα για κάθε Ευρωπαϊκή πόλη και χώρα.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός έτους στη διάρκεια του οποίου δίνεται σε μια πόλη η ευκαιρία να τονίσει τη σημασία της πολιτιστικής ανάπτυξης, να εμπλέξει τους πολίτες και τους δημιουργούς στη διαδικασία αυτή και να προωθήσει την Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα.

Το Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 και μέχρι το 2019 ο τίτλος θα έχει απονεμηθεί σε 60 πόλεις και 30 χώρες. Για το 2017, εκτός από την Πάφο της Κύπρου, ως αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει οριστεί η πόλη Aarhus (Άαρχους) της Δανίας.

Ο αντίκτυπος του θεσμού διαφαίνεται μέσα από την αύξηση του τουρισμού, χάρη στη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και μέσα από την αύξηση του τοπικού εισοδήματος σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό. 
 
Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, του 13ου αιώνα 

Η Πάφος

Η Πάφος έχει μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και πολλά αξιοθέατα να αναδείξει. Ανάμεσά τους τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης, κάστρα, θέατρα, φρούρια, τάφοι και τα γνωστά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου στη Νέα Πάφο, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχαιολογικοί και άλλοι χώροι τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για την Πάφο είναι είτε αποκλεισμένοι είτε διαχωρισμένοι από την υπόλοιπη πόλη.

Η Πάφος ήταν πάντα μια διαχωρισμένη πόλη. Στην αρχαιότητα, ο πρώτος οικισμός χτίστηκε στην Παλαίπαφο (περιοχή Κούκλια), ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε δυτικότερα προς τη Νέα Πάφο (Κάτω Πάφο). Σήμερα, η πόλη χωρίζεται στο άνω τμήμα, το οποίο είναι γνωστό ως Πάνω Πάφος ή Κτήμα και το κάτω τμήμα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και είναι γνωστό ως Κάτω Πάφος. Αυτός ο διαχωρισμός είναι ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλου.

Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, η ανάπτυξη της Πάφου βασίστηκε κυρίως στον τουρισμό. Το κέντρο δεν αποτελεί πλέον τον πυρήνα της αστικής κοινότητας λόγω της άτακτης οικιστικής ανάπτυξης και του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το κέντρο μετά το 1974. Η πόλη μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλους τους πολίτες της εξαιτίας του γεγονός ότι οι κάτοικοι της – ντόπιοι, μετανάστες και τουρίστες – έχουν μικρή αλληλεπίδραση.

Κατά τη δεκαετία του 80, η Πάφος έγινε ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Το 1980 συγκεκριμένα οι αρχαιολογικοί χώροι της Κάτω Πάφου περιλήφθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η Πάφος έγινε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της Κύπρου.

Η πρώτη πρωτεύουσα της Κύπρου κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή πλέον γίνεται και πάλι πρωτεύουσα, μόνο που αυτή τη φορά φέρει τον επίσημο τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πηγή: pafos2017.eu






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου