1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικο Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

(upd) Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 69 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση στο δημοφιλές κέντρο διασκέδασης Reina στην Κωνσταντινούπολη, λίγη μόνον ώρα μετά την έλευση του 2017. 

Ο ένοπλος μπήκε
πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. (00:15 ώρα Ελλάδας) σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ στα τυφλά μέσα στο κλαμπ. Ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοιξει «με αγριότητα» πυρ δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. Γίνεται λόγος για καλάσνικοφ.Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως 15 ή 16 από τους νεκρούς είναι ξένοι, αλλά πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 21 από τις σορούς. Πρόσθεσε πως 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις απ' αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 


Όσον αφορά τους νεκρούς, πρόκειται για πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Λίβανο, αλλά και τη Λιβύη, σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επίσης, μια Ισραηλινή γυναίκα είναι μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών, μεταξύ των 21 ταυτοποιημένων νεκρών δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς. Η ταυτοποίηση όμως των θυμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

«Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεφά Μποϊντάς, ποδοσφαιριστής της μικρής ομάδας Beylerbeyi της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε πάει στην ντισκοτέκ Reina μαζί με δύο φίλες του. «Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», λέει. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. «Την σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω». «Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω». «Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά» λέει. 

Οι αρχές κάνουν λόγο για έναν «τρομοκράτη», όμως πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για «τουλάχιστον έναν» δράστη μεταμφιεσμένο σε Άγιο Βασίλη. «Έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη. Η αστυνομία διεξάγει επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα συλληφθεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στους δημοσιογράφους. 

Ενα βίντεο - ντοκουμέντο έδωσαν στην δημοσιότητα τουρικά μέσα ενημέρωσης, που έχει καταγράψει την στιγμή της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα. Ο δράστης φαίνεται να μπαίνει με γοργό βήμα και κρατώντας το όπλο στα χέρια πυροβολεί κάτα πάντων. Ο δράστης παρά τις αρχικές πληροφορίες πως ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, δεν φαίνεται να φορά τέτοια στολή. Ωστόσο εικάζεται πως ίσως μπήκε στον χώρο ως Άγιος Βασίλης και εκ των υστέρων άλλαξε ρούχα: 


Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ortaköy. Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σε αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου