7 Ιανουαρίου 2017

Βέμπερ: Ο Τσίπρας έχασε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τη συνέντευξη Βέμπερ στα «ΝΕΑ»

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τους συνταξιούχους, παρ' ότι 
αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει ενημέρωση και συμφωνία για τα μέτρα, έγιναν χωρίς προσυνεννόηση και προκάλεσαν την απώλεια εμπιστοσύνης των εταίρων, κάτι που απομάκρυνε και τη συζήτηση για κούρεμα του χρέους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στα «ΝΕΑ». Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε άγρια κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. 

Ένα απόσπασμα της συνέντευξης Βέμπερ:

Κύριε Βέμπερ, είναι η απώλεια εμπιστοσύνης εξαιτίας των εξαγγελιών του Δεκεμβρίου τέτοια ώστε να προκαλέσει νέα συζήτηση για Grexit; 

Δεν θέλω να μεγαλοποιήσω την κατάσταση. Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν προφανής. Με τόσο κακά νούμερα στις δημοσκοπήσεις πιστεύει ότι θα ανακάμψει μέσω δώρων και μεμονωμένων ενεργειών. Δεν θα πετύχει διότι οι πολίτες γνωρίζουν πως ο Τσίπρας τούς κορόιδεψε ήδη μία φορά, όταν τους υποσχέθηκε προεκλογικά τόσο πολλά που δεν μπορούσε μετεκλογικά να εφαρμόσει. Η στρατηγική των υποσχέσεων και αποσπασματικών δώρων σε συγκεκριμένες ομάδες δεν θα πείσουν για πολύ καιρό τον κόσμο.

Κύριε Βέμπερ, πού είναι το πρόβλημα όταν μία κυβέρνηση διαθέτει το επιπρόσθετο σε σχέση με το προβλεπόμενο από τη συμφωνία πλεόνασμα για σκοπούς που η ίδια θεωρεί σωστούς;

Κανείς δεν θέτει θέμα κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει ενημέρωση και συμφωνία για τα μέτρα. Και αυτό δεν έγινε. Ηταν μονομερείς αποφάσεις, ενώ δύο ημέρες πριν είχε αποφασιστεί ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους άλλους εταίρους. Οταν παίρνεις τον Δεκέμβριο το μήνυμα θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μειώσεις επιτοκίων και μερικές ημέρες αργότερα αποφασίζονται μέτρα χωρίς συνεννόηση, καταστρέφεται η εμπιστοσύνη. Οταν η Ελλάδα αρχίσει να στέκεται στα πόδια της, πρέπει να εφαρμοστούν και πολιτικές ελάφρυνσης των πολιτών, για να δουν ότι τα μέτρα, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος, στοχεύουν στο τέλος στη βελτίωση της θέσης τους. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οχι μόνο τεχνοκρατική προσέγγιση όπως του ΔΝΤ σε μία σχέση πιστωτή - δανειολήπτη, αλλά και πολιτικές ελάφρυνσης των πολιτών όταν επιτευχθούν πλεονάσματα. Ολα όμως με συνεννόηση. Εκεί κάνει λάθος ο Τσίπρας...

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα παραμένει ακόμα ανοιχτή. Μία λύση θα ήταν να περιοριστεί στον ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Γιατί δεν το δέχεστε; 

Το ΔΝΤ συμμετείχε στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε πέντε χώρες και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς σε τέσσερις - Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος -, κάποιες έχουν και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Συμφωνήθηκαν από κοινού με το ΔΝΤ, η συνεργασία με το Ταμείο ήταν επιτυχής, παρά τις ελλείψεις που πρέπει επίσης να δούμε. Γι' αυτό το ΔΝΤ πρέπει να μείνει μέχρι τέλους στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια από το 2008-09 μέχρι τώρα η ΕΕ στην Κομισιόν και στο Eurogroup απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη διαμόρφωση και επιτήρηση προγραμμάτων. Γι' αυτό λέω: Ναι, να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η ΕΕ πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις αποφάσεις του ΔΝΤ. Εχουμε στο μεταξύ αρκετή αυτοπεποίθηση να αποφασίζουμε τι είναι σωστό για την Ευρώπη.

Αυτό, κύριε Βέμπερ, είναι ένα ακόμη επιχείρημα ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ με την εμπειρία του ήταν πολύτιμο και πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι επίσης ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και έπρεπε να μετρηθούν με το ΔΝΤ. Το βασικό θέμα για την Ελλάδα είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Για τον τωρινό προϋπολογισμό της Ελλάδας δεν είναι καθοριστικό το χρέος. Και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Γι' αυτό το λέω καθαρά: η μονομερής απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο για αυξήσεις δαπανών διέρρηξε την εμπιστοσύνη και απομάκρυνε, δυστυχώς, σκέψεις προσέγγισης σε ένα κούρεμα χρέους. Διότι η βιωσιμότητα του χρέους και η διασφάλισή της προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, ότι μετά από ένα κούρεμα χρέους θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Γι' αυτό πιστεύω ότι δεν είναι τώρα η σωστή στιγμή για ένα κούρεμα χρέους. Θα αποφασιστεί, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Οταν λέτε ότι κούρεμα χρέους δεν είναι της παρούσης, σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αργότερα;

Σήμερα δεν τίθεται θέμα για κούρεμα του χρέους. Το πώς θα εξελιχτεί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι στο χέρι των ελλήνων εταίρων. Καθοριστικό ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη. Αλλιώς δεν θα βρείτε κανέναν πιστωτή... Αλλά αυτό προϋποθέτει εμπιστοσύνη, την οποία ο κ. Τσίπρας διέρρηξε. Δυστυχώς... 

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τη συνέντευξη Βέμπερ 

Η συνέντευξη του προέδροιυ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» προκάλεσε άγρια κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ειδικότερα: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ: 

Οξύτατη επίθεση στον Μάνφρεντ Βέμπερ, με αφορμή την συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτήν όμως, το κυβερνών κόμμα συμπεριλαμβάνει και τους εν Ελλάδι φίλους του κ. Βέμπερ, όπως αναφέρει, και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο κ. Βέμπερ "είναι γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και ανθελληνικές θέσεις του" και τον χαρακτηρίζει "καθοδηγητή του κ. Μητσοτάκη". Σημειώνει ότι "αν ο κ. Βέμπερ δεν έχει μια φορά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός δεν έχει δέκα φορές εμπιστοσύνη στον κ. Βέμπερ και τους εν Ελλάδι φίλους του". "Αυτούς", συνεχίζει, "που κατόπιν τηλεφωνημάτων και νουθεσιών από το εξωτερικό, δεν στήριξαν τα μέτρα για τους συνταξιούχους". "Να χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του και να μην ξεχάσει να αποστηθίσει τη συνέντευξη Βέμπερ σαν καλός μαθητής". 

Βέβαια, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα των μονομερών αποφάσεων του κυβερνώντος κόμματος, που προκαλούν την απώλεια εμπιστοσύνης των εταίρων και απομακρύουν τη συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως τόνισε ο κ. Βέμπερ. Επίσης είναι εμφανής η πολιτική σκοπιμότητα και συγκεκριμέμα η προσπάθεια ταύτισης αφ' ενός μέν του ΣΥΡΙΖΑ με τον ελληνικό λαό(!), και αφ' ετέρου του αρχηγού της ΝΔ με τον "ανθέλληνα" Βέμπερ! 

Η Νέα Δημοκρατία: 

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη "να μην ξεχάσει να αποστηθίσει τη συνέντευξη Βέμπερ σαν καλός μαθητής", ακολούθησε απάντηση της ΝΔ. 

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει: «Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ με το νέο παραλήρημά του μπέρδεψε τις ημερομηνίες. Παριστάνουν ότι είμαστε στις 6 Ιανουαρίου 2015 και έβαλαν την κασέτα "Go back κυρία Μέρκελ", "Go back κύριε Βέμπερ"» Και συμπληρώνει :«Μόνο που οι Έλληνες, πλέον, δεν καταναλώνουν τα παραμύθια τους. Καλή φώτιση!». 

Πηγή: Με Στοιχεία από: tanea.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου