4 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα στα γραφεία της Novartis

Έρευνα στα γραφεία της Novartis στην Ελλάδα πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η Οικονομική Αστυνομία, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα και τις μεθόδους προώθησης προϊόντων που ακολούθησε η φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας την 8ετία 2006-2014.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης της Novartis, κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών, τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Το θέμα απέκτησε ιδιαίτερη δημοσιότητα μετά την απειλή αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς από το μπαρ Galaxy του Hilton.

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα έχουν ήδη αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές αρχές και αναμένονται οι σχετικές απαντήσεις. Εκτιμάται όμως ότι οι ελληνικές αρχές θα μείνουν για μεγάλο διάστημα στο σκοτάδι, καθώς οι Αμερικάνοι δεν συνηθίζουν να δίνουν στοιχεία σε ξένες αρχές πριν ολοκληρωθεί η έρευνά τους. Στο θέμα παρενέβη χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που ζήτησε η έρευνα να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και σε βάθος.

Ειδικότερα, η Οικονομική Αστυνομία έκανε έρευνα στις 21 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Novartis, στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, και κατέσχεσε σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ αναζητώντας στοιχεία για την έρευνα που διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την 8ετία 2006-2014. «Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή», ανέφερε τότε η εταιρεία.

Κάποια στοιχεία για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis

Η Novartis δημιουργήθηκε το 1996 με τη συγχώνευση των ελβετικών φαρμακευτικών εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους επενδυτές στην Έρευνα και Ανάπτυξη παγκοσμίως.

H ελβετική εταιρεία, που το 2015 πούλησε φάρμακα σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, θεωρείται η πιο καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης αλλά και μία από τις πιο επιθετικές. Ο τζίρος της έφθασε τα 50 δισ. δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της τα 208 δισ., ενώ 9 δισ. δολάρια διατέθηκαν για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το 38% της αγοράς της εταιρείας βρίσκεται στις ΗΠΑ και η ελβετική εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο τζίρος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν μόλις το 0,35% των παγκόσμιων πωλήσεών της (341 εκατ. ευρώ το 2015). Όμως, ο αμερικάνικος νόμος επιτρέπει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει και να επιβάλει πρόστιμο στην ελβετική εταιρεία, ακόμη και για αδικήματα παράνομης εταιρικής πρακτικής που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα.

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr
Στοιχεία για την εταιρεία στο novartis.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου