9 Μαΐου 2017

Ιβάν Σαββίδης, ποιός είναι

Από το 2012 που απέκτησε τον ΠΑΟΚ μέχρι και πρόσφατα που συζητήθηκε στη Βουλή η βουλευτική τροπολογία για την απαλλαγή της ΣΕΚΑΠ από ένα σημαντικό πρόστιμο, ο Ιβάν Σαββίδης πολύ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιός όμως είναι Ιβάν Σαββίδης; Μια προσπάθεια για κάποιες απαντήσεις στη συνέχεια:

Δραστηριότητα στη Ρωσία 

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, είναι Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον, όπου το 1980 άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο ξεκινώντας ως απλός εργάτης για να φτάσει μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή. Το 1992, με τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγός του, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας. 

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου «AGROCOM» που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Σήμερα οι επιχειρήσεις του ομίλου έχουν διεθνή διάσταση. Ο όμιλος «AGROCOM» περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 (92η θέση) μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Ο Ιβάν Σαββίδης σύμφωνα σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» - κατατάσσεται στην 30η θέση των πλουσιότερων της Ρωσίας!

Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ροστόφ. Από το 2005, είναι πρόεδρος της έτερης μεγάλης ομάδας του Ροστόφ στον Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ. 

Πολιτική καριέρα: Ο Ιβάν Σαββίδης εκλέχτηκε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003. Το 2003, εκλέχτηκε επίσης ως βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Στη συνέχεια, και στη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007, επανεκλέχθηκε ως βουλευτής στη Δούμα, με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ίδια βουλευτική περίοδο, υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης. 


Δραστηριότητα στη Ελλάδα

Από το 2012 και μετά κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2013 αναλαμβάνει τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς με το μηνιαίο μίσθωμα να φτάνει τα 95.000 ευρώ. 

Τον Μάρτιο του ιδίου έτους περνάει στα χέρια του το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που βρίσκεται στην Ξάνθη, έχοντας κάνει μεγαλύτερη δεσμευτική προσφορά από εταιρείες άλλων χωρών όπως της Γαλλίας, της Τουρκίας και μιας κοινοπραξίας που απαρτιζόταν από μία Ελληνική και μία Τουρκική εταιρεία. Παράλληλα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. 

Αγοράζει ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και μια σημαντική έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Την εποχή μάλιστα που ο Ιβάν Σαββίδης αγόραζε το ένα μετά το άλλο εμβληματικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Ζαρντινίδη, Κόκκινο Σπίτι, κτίριο ΝΑΤΟ), κυκλοφορούσε στην πόλη με τη μορφή ανεκδότου το εξής: «Μακάρι να είχα ένα καλό σπίτι να το πάρει ο Σαββίδης για να σωθώ...». 

Στο τέλος Αυγούστου 2016 η εταιρεία συμφερόντων του Dimera Media Investments Ltd συμμετείχε (ανεπιτυχώς) στη διαδικασία για δημοπρασία των 4 τηλεοπτικών αδειών, που στη συνέχεια κρίθηκε ως αντισυνταγματική από το ΣτΕ. 

Στις 7 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώνεται ότι ο Σαββίδης έχει αποκτήσει την καταστατική πλειοψηφία της «Σουρωτή ΑΕ». Συγκεκριμένα ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 35% της εταιρείας, ενώ η διαδικασία εξαγοράς μετοχών από τους μικρομετόχους συνεχίζεται. 

Στις 26 Απριλίου 2017 ανακοινώνεται ότι συμμετέχει με ποσοστό 20% στο γαλλογερμανικό σχήμα που αποκτά το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Με την σημαντικά βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά, που προβλέπει την καταβολή τιμήματος 231,9 εκατ. ευρώ, η κοινοπραξία των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd» (του ομίλου Ιβάν Σαββίδη) και «Terminal Link SAS» (θυγατρική της γαλλικής CMA), αποκτά το 67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι λίγες μέρες πριν, στις 29 Απριλίου 2017, συζητήθηκε στη Βουλή βουλευτική τροπολογία που παρά την σφοδρή αντιπαράθεση που προκάλεσε, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, απάλλαξε την ΣΕΚΑΠ, εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, από ένα σημαντικού ύψους πρόστιμο.

Ενδιαφέρον έχουν και οι πρόσφατες συνεντεύξεις του Ιβάν Σαββίδη, κυρίως εκείνη στο Πρώτο Θέμα αλλά και μια χθεσινή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καποια σημεία από τις συνεντεύξεις αυτές στη συνέχεια: 


Συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο Πρώτο Θέμα

Κάποια αποσπάσματα της "συνέντευξης-ποταμός για όλους και για όλα" από το σχετικό δημοσίευμα στο protothema.gr με τίτλο "Ιβάν Σαββίδης: Ο Τσίπρας στη Βουλή μου θύμισε τον Πούτιν":

Με πρωτοφανή σφοδρότητα, ασυνήθιστη για επιχειρηματία, μίλησε στις 2 Μαϊου 2017 στο protothema.gr ο κ. Ιβάν Σαββίδης, πρόσωπο των ημερών μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορούσε στη διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ που σήμερα ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία.

- Αγορά της ΣΕΚΑΠ. Αφήνει πολλές αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που του επέβαλλε την αγορά της ΣΕΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά πως μου μεταβίβασε τον δικό του πονοκέφαλο. "Είναι αλήθεια πως ο Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το Ελληνικό Δημόσιο να μου πουλήσει τον …πονοκέφαλο του. Γιατί η ΣΕΚΑΠ ήταν ο πονοκέφαλος του κι εξελίχθηκε σε δικό μου" αναφέρει, ενώ δηλώνει άγνοια για το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ. "Όταν μάθαμε εμείς το πόρισμα του due diligence, ήδη είχαμε καταθέσει την αίτηση αγοράς της ΣΕΚΑΠ. Σε αυτή την έκθεση δεν υπήρχε αναφορά και επικέντρωση στο πρόβλημα του προστίμου. Απλά γράφτηκε ότι υπήρχε μια κάποια «αντιδικία». Διάφορες επιχειρήσεις σε τέτοιες διαδικασίες έχουν πάντα κάποιου είδους εκκρεμότητες. Σε τι συνίσταται όμως το έγκλημα εκείνης της κυβέρνησης; Μετά από δύο χρόνια μάθαμε πως η Εισαγγελία ερευνούσε κάποια πράγματα εκεί. Θα μπορούσε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να πουλήσει τη ΣΕΚΑΠ έχοντας μια τέτοια εκκρεμότητα; Η απάντηση είναι όχι. Ποιος επενδυτής θα δεχόταν να αναλάβει τέτοιο βάρος; Τόσα πρόστιμα; Εγώ λοιπόν υποθέτω πως η εμπλοκή μου σε μια τέτοια εξαγορά ήταν συνειδητή. Ήθελαν να μου πουλήσουν δηλαδή μια εταιρεία και μετά να αποκαλυφθεί το πρόβλημα του προστίμου για τη λαθρεμπορία. Είναι ανοησία εγώ αγοράζοντας μετοχές να μην μπορέσω να φανταστώ ότι αγοράζω και την προϊστορία της επιχείρησης"...

"Εκτιμώ λοιπόν ότι σωστά ο κ. Τσίπρας σήμερα έρχεται για να διορθώσει τα πράγματα τα οποία δεν έγιναν τότε σωστά. Τέτοιοι επενδυτές όπως είμαι εγώ εφ’ όρου ζωής ψηφίζαμε τον Αντώνη Σαμαρά. Αλλά σήμερα είμαι απόλυτα βέβαιος πως όλοι οι επενδυτές μεγάλοι και μικροί λένε ευχαριστώ στον κ. Τσίπρα. Στην κυβέρνηση κατανόησαν πλέον ότι αυτή την άγρια και κακή κληρονομιά θα πρέπει να την αποκόψουν ώστε η χώρα και η οικονομία να μπορέσουν να αναπτυχθούν..." αναφέρει στη συνέντευξή του.

-Τάσσεται 100% στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συμβουλεύοντας τους Έλληνες, «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος». "Αν εγώ θα έκανα μια πολιτική ή προεκλογική συζήτηση θα ήθελα μονάχα να πω με μια λέξη: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας. Αυτός έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μικρότερη ευθύνη έχει αυτός. Εγώ θα έλεγα δεν έχει μάλιστα καμία ευθύνη. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους" αναφέρει.

- Θεωρεί φίλο του τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. "Έχω υπέροχη και φιλική σχέση με τον κ. Καραμανλή" δηλώνει.

- Επιτίθεται ανοικτά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές και... προβλέπει πως δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός! "Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν «μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος» - του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος" αναφέρει μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι η σχετική δήλωση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κόμματος της ΝΔ.

- Παραλληλίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ακούγοντας τον Τσίπρα την Παρασκευή, ήταν έτοιμος να τον χειροκροτήσει και πως αυτός, ένα τέτοιο πρόεδρο θέλει. "Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω. Κι αυτό διότι δεν είπε τίποτα παραπανίσιο στην ομιλία του κι επειδή κάλεσε σε διάλογο επί της ουσίας..." δηλώνει.

- Δηλώνει πως έτσι ή αλλιώς θα αποκτήσει σύντομα ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και δηλώνει ενδιαφέρον τόσο για τον Πήγασο όσο και για τον ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή. "Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο..." αναφέρει.

-Και τέλος όταν ερωτάται αν η επόμενη συνέντευξη του θα είναι στα Ελληνικά τονίζει πως όταν θα δώσει συνέντευξη στα Ελληνικά τότε αυτό θα σημάνει και την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στην Ελλάδα. "Αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα" δηλώνει. 


Συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ως πολίτης έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη δική μου πολιτική άποψη», απαντά ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, με αποκλειστική του συνέντευξη χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε όσους τον επέκριναν για τη συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα". Συγκεκριμέμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

- Αναμφισβήτητα προβλέπω και εκφράζω δημόσια την άποψή μου, μέσω ανάλυσης συγκεκριμένων γεγονότων. Δεν βλέπω ξεκάθαρες προϋποθέσεις έτσι ώστε, το αμέσως προσεχές διάστημα, η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα δεξιών αντιλήψεων, στην υλοποίηση των οποίων δεν συμβάλλει, να έχει επιτυχία.

Υποθέτω πως για την επιτυχία αυτού του κόμματος -συνεπώς και του αρχηγού του να γίνει πρωθυπουργός- είναι απαραίτητο να βελτιώνει ενεργητικά το επενδυτικό κλίμα, να συμβάλλει στην εξάλειψη νομοθετικών εμποδίων και να σχηματίζει θετικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της επιχειρηματικότητας.

- Συμμερίζομαι βαθιά την έννοια της Δημοκρατίας και είμαι πεπεισμένος πως στη Δημοκρατία υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τις δικές μου υποχρεώσεις τις εκπληρώνω ποιοτικά και ως πολίτης έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη δική μου πολιτική άποψη, μεταξύ άλλων.

Είμαι σίγουρος ότι είναι μακράν μη δημοκρατικό, την περίοδο αύξησης της ξενοφοβίας και της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μεταναστευτικών διαδικασιών, το να σε κατηγορούν με την ιδιότητα του "ξένου", του "Ρώσου" ή ακόμη και του "ολιγάρχη"...


Σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την πολιτική, απαντά:
- Δεν έχω την παραμικρή τέτοια επιθυμία και δεν θα σταματήσω να το λέω, μέχρι να σταματήσουν να με ρωτούν!
 
Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, kathimerini.gr, protothema.grΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες από protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου