10 Μαΐου 2017

Λεχ Βαλέσα: Να επανεξετάσουμε τα θεμέλια της Ευρώπης

Συνέντευξη στη Deutsche Welle (DW) παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα. Εκτιμά ότι η Γερμανία πρέπει να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να αναλάβει πιο δυναμική θέση στην Ευρώπη, φέροντας συγχρόνως και την ευθύνη.

DW: Προς ποια κατεύθυνση βαδίζει σήμερα η Ευρώπη;

Λεχ Βαλέσα: Είναι μια καλή ερώτηση, στην οποία όμως καλούμαστε να απαντήσουμε. Πρέπει να επανεξετάσουμε τα θεμέλια της Ευρώπης, το οικονομικό της σύστημα, το μοντέλο της δημοκρατίας που πρεσβεύει. Πρέπει να αντιταχθούμε στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την κατάχρηση εξουσίας από τους πολιτικούς. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά όσα λένε οι άνθρωποι που βγαίνουν στους δρόμους: ότι είναι δυσαρεστημένοι με πολλά πράγματα, ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά κόμματα. Δείτε λίγο τι έγινε στη Γαλλία. Κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Νέος πρόεδρος εξελέγη ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, στην πραγματικότητα χωρίς κόμμα. Αυτό μας δείχνει ότι οι δομές που έχουμε σήμερα δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για νέους θεσμούς.

DW: Στις 4 Ιουνίου 2του 2014 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε μια ιστορική ομιλία στην Πλατεία Ανακτόρων της Βαρσοβίας μπροστά από πλήθος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης. Τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην πτώση του Κομμουνισμού και την απελευθέρωση της Ανατολικής Ευρώπης. Πώς βλέπετε το γεγονός ότι στην ίδια ακριβώς τοποθεσία πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα μια πορεία ακροδεξιών με εθνικιστικά σύμβολα;

Λεχ Βαλέσα: Δεν δίνουμε λύσεις. Κι εκεί που δεν υπάρχουν λύσεις, γεννιούνται δαίμονες. Πολλοί, στην προσωπική τους αναζήτηση, καταλήγουν στην άκρα δεξιά. Άλλοι άνθρωποι, όπως στις ΗΠΑ, έκαναν μια απρόσμενη επιλογή. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προωθήσουμε τον διάλογο με στόχο την επίτευξη των καλύτερων δυνατών λύσεων. Πρέπει να βελτιώσουμε τη δημοκρατία μας. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα υπάρξει αναταραχή. 

O Λεχ Βαλέσα σε ομιλία του στην Πλατεία Λένιν στο Γκντανκ το 1980, δέκα χρόνια πριν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας

DW: Προς τα πού βαδίζει η Πολωνία;

Λεχ Βαλέσα: Η Πολωνία κινείται προς τα δεξιά, επίσης η θρησκεία με την πολιτική διαπλέκονται πολύ στη χώρα. Κι αυτό διότι πολλά από όλα όσα έχουμε καταφέρει στην ελεύθερη Πολωνία παραμένουν ημιτελή. Αυτό που συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία έχει να κάνει ότι με το ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί λάθος. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε καλύτερες λύσεις. Μόνο τότε η «διάγνωση» για όλη την Ευρώπη είναι ίδια. Η δυσαρέσκεια βρίσκεται παντού και για αυτό πρέπει να αναζητηθεί κοινή θεραπεία. Η πολωνική κυβέρνηση ακολουθεί μια λανθασμένη θεραπεία. Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται, αλλά όχι κατά τέτοιο τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αρχές της δημοκρατίας. Όχι έτσι.

DW: Tι πρέπει να κάνει να κάνουμε για να σταματήσουμε τους λαϊκιστές;
Λεχ Βαλέσα: Να επισημαίνουμε αυτό που μας δυσαρεστεί. Να φτιάξουμε σχετικές δομές και προγράμματα. Και στις επόμενες εκλογές να αναγκάσουμε την πολιτική να εφαρμόσει αυτά τα πράγματα.

DW: Η πολωνική δεξιά τροφοδοτείται από ένα ευρύτερο αντιγερμανικό κλίμα και καλλιεργεί σενάρια τρόμου περί γερμανικής κυριαρχίας. Θεωρείται τους Γερμανούς απειλή; 

Λεχ Βαλέσα: Δικαιούμαι να μιλάω για αυτό το θέμα γιατί κι εγώ ο ίδιος έχασα τον πατέρα μου στον πόλεμο. Η Γερμανία είναι σήμερα η πιο αξιοσέβαστη χώρα της Ευρώπης. Αλλά οι Γερμανοί έχουν συμπλέγματα ακόμη. Θα πρέπει να αποβάλουν αυτά τα συμπλέγματα και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Τότε μόνο ως ηγέτιδα δύναμη η Γερμανία θα αναλάβει και την ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρώπης. Βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετοί που θέλουν την καταστροφή της Ευρώπης. Οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε, σε περίπτωση μιας τέτοιας καταστροφής, να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν αμέσως την Ευρώπη, μόνο με πιο έξυπνο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν!

*Τη συνέντευξη παραχώρησε ο Λεχ Βαλέσα στον διευθυντή της πολωνικής σύνταξης της Deutsche Welle, Μπάρτος Ντούντεκ, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης ( 9 Μαΐου).

Μπάρτος Ντούντεκ / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου