11 Μαΐου 2017

Γουόρεν Μπάφετ: «Ξεχάστε τους φόρους, μειώστε τις ασφαλιστικές εισφορές»

Προ ολίγων ετών είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα των οικονομικώς ορθοδόξων καλώντας την τότε διακυβέρνηση Ομπάμα να σπεύσει να ορθολογικοποιήσει τη φορολόγηση στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Αιτία η ανακάλυψη, όπως είχε πει τότε, ότι ο ίδιος, με ετήσιο εισόδημα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και περιουσία περί τα 60 δισ. δολ., πλήρωνε λιγότερο φόρο από τη γραμματέα του. 

Ο Γουόρεν Μπάφετ, όμως, επανήλθε! Και από τη γενέτειρά του, την Ομάχα της Νεμπράσκα, κάλεσε τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεχάσει την υπόσχεσή του για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων (αλλά και των πλούσιων Αμερικανών) και να εστιάσει την προσοχή του στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που επιβαρύνει υπέρμετρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι οι εταιρικοί φόροι αλλά τα κόστη που σχετίζονται με την υγεία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι με μανία επιδιώκουν την ελάφρυνση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων, θα ήταν πιο έξυπνοι αν έστρεφαν την προσοχή τους σε άλλα κόστη που διογκώνονται διαρκώς και καταπίνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους» είπε συγκεκριμένα ο Μπάφετ απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες κοινό εκείνων που έχουν εμπιστευθεί τις οικονομίες τους στον εμβληματικότερο επενδυτή του πλανήτη.

«Αν πάτε πίσω στο 1960 θα δείτε ότι οι εταιρικοί φόροι αντιστοιχούσαν στο 4% του αμερικανικού ΑΕΠ. Σήμερα δεν αντιστοιχούν παρά μόνο στο 1,9%. Αντίθετα, ενώ οι φόροι μειώθηκαν ως ποσοστά του ΑΕΠ, τα κόστη για την υγεία έχουν εκτιναχθεί. Πριν από 50 χρόνια αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ, το 1995 είχαν φθάσει στο 13,1% και τώρα αντιστοιχούν στο 17,1%» εξήγησε ο
Γουόρεν Μπάφετ, ο δεύτερος σε πλούτο μετά τον Μπιλ Γκέιτς αμερικανός πολίτης.

Ο Μπάφετ τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ διεθνώς έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες επειδή οι επιχειρήσεις πληρώνουν πολλά περισσότερα για την ιατρική φροντίδα των εργαζομένων τους συγκριτικά με όσα πληρώνουν οι επιχειρήσεις άλλων κρατών. Κι αυτό την ώρα που οι αμερικανοί εργαζόμενοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνουν οι ίδιοι από το εισόδημά τους πανάκριβα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά «πακέτα» σε ιδιωτικές εταιρείες. 

Πηγή: tovima.gr
Στη φωτογραφία ο Γουόρεν Μπάφετ απολαμβάνει το παγωτό του στην εορταστική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, γνωστή και ως το «Γούντστοκ των καπιταλιστών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου