11 Μαΐου 2017

ΔΟΕ: Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κινούνται στο πλαίσιο μιας ανέξοδης προεκλογικού τύπου ρητορικής

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στις εξαγγελίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Παιδείας θεωρώντας ότι αυτές «κινούνται στο πλαίσιο μιας ανέξοδης προεκλογικού τύπου ρητορικής». Σημειώνει δε ότι «έγιναν σε χρόνο που η Κυβέρνηση επέλεξε (4ο μνημόνιο – μνημονιακές δεσμεύσεις για την εκπαίδευση) ως αντιπερισπασμός».

Κάποια σημεία της ανακοίνωσης στη συνέχεια: 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας κ Γαβρόγλου, ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδίας.

Η συνάντηση, η οποία είχε αρχικά ως αποκλειστικό θέμα την προσχολική αγωγή, έγινε κάτω από το βάρος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού της χώρας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση...

Για το ζήτημα της καθιέρωσης του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου με θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι η υλοποίηση της εξαγγελίας αυτής (η οποία υπήρξε εξαγγελία και του Πρωθυπουργού) θα γίνει σε βάθος 3ετίας και μάλιστα στο τέλος της. «Η θέση μας είναι η καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης εντός 3ετίας, χωρίς αστερίσκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Περιγράφοντας τον τρόπο υλοποίησης, μίλησε για σταδιακή καθιέρωση (τον πρώτο χρόνο της Α΄ Λυκείου, το δεύτερο της Β’ και τον τρίτο της Γ’ Λυκείου και του δεύτερου έτους προσχολικής) η οποία θα απεικονίζεται στην αιτιολογική έκθεση όταν θα αρχίσει η νομοθετική διαδικασία. Τόνισε παράλληλα ότι τα επόμενα δύο (2) χρόνια θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της υλικοτεχνικής υποδομής ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει η αναγκαία παιδαγωγική και ιδεολογική ζύμωση.

Ουσιαστικά ο Υπουργός Παιδείας πήρε πίσω τις εξαγγελίες που γίνονταν το τελευταίο διάστημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας προσχολικής αγωγής, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα την «έλλειψη των κατάλληλων υποδομών» και το γεγονός ότι «οι γονείς δεν έχουν πεισθεί ακόμα για την αναγκαιότητα του θεσμού».

Σε ορίζοντα 3ετίας δίχως σταδιακή ρύθμιση, τοποθετήθηκε και η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μείωση του αριθμού των μαθητών σε 22 ανά τμήμα...

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με το Ολοήμερο σχολείο (όραμα και πρόταση του κλάδου των εκπαιδευτικών της Π.Ε.). Οι απαντήσεις που επιχείρησε να δώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν υπήρξαν πειστικές και δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών...

Όλα τα παραπάνω εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση δίχως να υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική της πραγματοποίησης των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε εκτιμά ότι τόσο οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού όσο και η σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κινούνται στο πλαίσιο μιας ανέξοδης προεκλογικού τύπου ρητορικής. Έγιναν σε χρόνο που η Κυβέρνηση επέλεξε (4ο μνημόνιο – μνημονιακές δεσμεύσεις για την εκπαίδευση) ως αντιπερισπασμός, έχουν θολό χρονικό ορίζοντα 3ετίας και το χειρότερο όλων δεν υπάρχει έμπρακτη, νομοθετική αποτύπωση. Ο χρόνος όμως της κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών είναι μόνο 2 χρόνια.

Απέναντι στους επικοινωνιακούς ελιγμούς προτάσσουμε τις θέσεις του κλάδου:
  • Ενιαίο 14χρονο σχολείο με δίχρονη, υποχρεωτική προσχολική αγωγή με άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή.
  • Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική αγωγή - Κανένα παιδί εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα.
  • Ολοήμερο σχολείο που να αγκαλιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
  • Δημόσια ποιοτική Ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που τη χρειάζονται... 

Πηγή (και ολόκληρη η ανακοίνωση): doe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου