10 Ιανουαρίου 2018

Handelsblatt: «Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών από τους δανειστές»

Οι υποσχέσεις Τσίπρα για τέλος της λιτότητας από τον Αύγουστο δεν ισχύουν επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών με νέα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της, όπως αναφέρει. 
Από τη Deutsche Welle:

Με αφορμή την κατάθεση χθες βράδυ στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επανέρχεται στο δύσκολο δρόμο μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και μετά. Επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου είναι λεπτομερές, ο χρόνος όμως για τη διαβούλευση και τη ψήφιση είναι σύντομος. Ο γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα περιγράφει την σπουδή της Αθήνας να διαβαστεί ένα νομοθετικό κείμενο 1500 σελίδων με 400 άρθρα, να περάσει από διαβούλευση και να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

1500 σελίδες σε 6 ημέρες

«Εάν περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 5,5 δις ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά θα έχουν παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο». 

Ο γερμανός αρθρογράφος περιγράφει μερικά από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και αναφέρει ότι «οι συνδικαλιστές θέλουν να συνοδεύσουν την κοινοβουλευτική διαβούλευση με απεργίες και διαδηλώσεις, αρχή γενομένης την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρας ψήφισης του νομοσχεδίου.

Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί δυσαρέσκεια», προσθέτει. «Το ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων τώρα κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα. Παρόλα αυτά η ψήφισή του θεωρείται σίγουρη. Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι».

«Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059»

Αυτήν την εκδοχή αμφισβητεί η εφημερίδα φέρνοντας ως παράδειγμα τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ή το ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν να διαβαθμίζουν τα κρατικά χρεόγραφα στην κατηγορία των 'σκουπιδιών'. «Η χώρα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη εάν από τον Αύγουστο θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές» σημειώνει η εφημερίδα. 

«Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δις ευρώ κρατούν ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δις ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου