3 Ιανουαρίου 2018

Λουκάς Παπαδήμος: Δεν έχω μετανιώσει που έγινα πρωθυπουργός

Αν και μιλάει σπάνια στα μέσα ενημέρωσης ο Λουκάς Παπαδήμος, αφηγείται με ψυχραιμία στην «Καθημερινή» όσα ακολούθησαν την έκρηξη με το παγιδευμένο δέμα που άνοιξε στο αυτοκίνητό του την περασμένη άνοιξη και συζητά διαδεδομένους μύθους σε σχέση με την πρωθυπουργία του και τον ρόλο του στη δημόσια ζωή της χώρας.

«Σκεφτόμουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η διάχυση ψευδών και παραπληροφόρησης συνθέτει μια πολιτική ατμόσφαιρα που όχι μόνο δεν προάγει τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά αποτρέπει τη σύγκλιση των απόψεων και τη συνεννόηση που είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προβλημάτων», λέει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Παύλο Παπαδόπουλο. «Σε ένα τέτοιο κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαλότητας καλλιεργούνται εχθρότητα και μίσος και διαμορφώνονται συνθήκες που μπορεί να εμπνέουν ή να ενθαρρύνουν πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Η επίθεση που δέχθηκα ενίσχυσε αυτόν τον προβληματισμό» αναφέρει.

«Δεν έχασα τις αισθήσεις μου και πράγματι είχα κάποιες σύντομες σκέψεις για το ενδεχόμενο του απροσδόκητου τέλους της ζωής, για το πόσα πράγματα ίσως δεν πρόλαβα να κάνω ή να πω σε αγαπημένους ανθρώπους, σκέψεις που προφανώς κάνει κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιεί το ενδεχόμενο ενός τέλους», λέει. «...Γενικά παρέμεινα ήρεμος και συγκροτημένος. Τελικά πήγαν όλα καλά...» συμπληρώνει.


Σε ερώτηση για το εάν μετάνιωσε που έγινε πρωθυπουργός σε μια χώρα που εύκολα ανταμείβει τους γνήσιους πατριώτες με απόπειρες δολοφονίας, απαντά: «Οχι, δεν έχω μετανιώσει. Οι αποφάσεις μου για την ανάληψη ευθυνών για τη διακυβέρνηση της χώρας ουσιαστικά επηρεάστηκαν από τους κινδύνους που η ίδια η χώρα αντιμετώπιζε τότε. Οποιος κι αν ήταν ο προσωπικός κίνδυνος, δεν θα άλλαζα την απόφασή μου». 

Τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης Παπαδήμου 
(11 Νοεμβρίου 2011 - 17 Μαΐου 2012) 

«Η Κυβέρνηση Συνεργασίας, της οποίας ήμουν επικεφαλής, μετά την πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών και με τη στήριξη 255 βουλευτών, είχε τέσσερις κύριους και αλληλένδετους σκοπούς, τους οποίους πέτυχε σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» εξηγεί στην «Καθημερινή» ο κ. Παπαδήμος

Προσδιορίζει ως πρώτο στόχο ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση του πρώτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο δεύτερος στόχος ήταν η διαπραγμάτευση και η συμφωνία με τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους για το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος για την περίοδο 2012-2014. Ο τρίτος στόχος ήταν η απομείωση και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το ονομαζόμενο PSI). Και τέλος, ο τέταρτος στόχος ήταν η υλοποίηση του PSI και όλων των προαπαιτούμενων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση εκταμίευση περισσότερου από το ήμισυ του ποσού των 130 δισ. ευρώ τους επόμενους δύο μήνες. «Αυτό ήταν απαραίτητο», τονίζει, «προκειμένου η Ελλάδα να εξοφλήσει τα κρατικά ομόλογα που έληγαν και να ολοκληρωθεί η πρώτη μεταβατική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Κάτι που ασφαλώς επιτεύχθηκε». 

Ειδικότερα για το PSI και κάποιους αρνητικούς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με αυτό, σε σχετικές ερωτήσεις όπως «γιατί δεν εξαιρέσαμε τις ελληνικές τράπεζες και τα Ταμεία από το PSI;». ή «θα είχαμε πετύχει ένα καλύτερο PSI αν είχε διαπραγματευτεί σκληρότερα;» ο κ. Παπαδήμος μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια ασύμμετρη αντιμετώπιση των ομολογιούχων θα διευκόλυνε εκείνους που θα αντιμετωπίζονταν δυσμενώς (ξένες τράπεζες, ξένα ταμεία κ.ά.) να εγείρουν αξιώσεις και να αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI. Η άρνηση συμμετοχής στο PSI των ξένων πιστωτών θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία και τη ματαίωση του PSI"... 

"Στόχος του ήταν να εξασφαλιστεί το μέγιστο ποσοστό περικοπής που θα αποδέχονταν εθελοντικά οι ιδιώτες πιστωτές. Η επιδίωξη ήταν να μην εγείρουν αξιώσεις και να μην απορρίψουν το PSI". 

"Επειτα από πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τους θεσμούς και τους ιδιώτες πιστωτές, το ποσοστό αυτό προσδιορίστηκε και συμφωνήθηκε στο 53% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Αν συνυπολογιστούν η μεγάλη επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων και η δραστική μείωση των επιτοκίων, τότε μιλάμε για μια περικοπή ύψους 80% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας" σημειώνει ο κ. Παπαδήμος.

Πηγή: kathimerini.gr (όπου δημοσιεύτηκε στις 2.1.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου