11 Οκτωβρίου 2016

Στουρνάρας: «Το κύριο αίτιο της κρίσης ήταν η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010»

Στις κυβερνήσεις Καραμανλή επέρριψε την κύρια ευθύνη για την κρίση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος,
αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» υποστήριξε, ενδεικτικά.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Κάνοντας ειδική μνεία στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών». «Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» πρόσθεσε, σχετικά.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Όσον αφορά τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες οφειλές των εννέα μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών, οι περισσότερες αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010» έσπευσε να σημειώσει.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας αφορούν τη νομισματική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια, ενώ επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο Πήγασος και ο ΔΟΛ. 

Γ. Στουρνάρας: Ο Γ. Βαρουφάκης είπε στον Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα


Ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει το waiver από τις ελληνικές τράπεζες επέρριψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 
Παράλληλα επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκρροή κεφαλαίων το 2015, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;» είπε ο Γ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον Ντράγκι «μην ακούς τον Βαρουφάκη» και πως ο Ντράγκι του έλεγε ότι «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Μάλιστα είπε ότι «εκείνη την περίοδο μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και έστελνε επιστολές» για να σταματήσουν τον Γ. Βαρουφάκη.

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά η πορεία της χώρας. Περιέγραψε πως ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver, «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν «γιατί;» και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον «γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ». Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό». 

Πηγή: naftemporiki.gr, Φωτογραφία: SOOC/Nikos Libertas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου