5 Σεπτεμβρίου 2020

Εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές Ερντογάν

Οι κορώνες, προκλητικές δηλώσεις και απειλές Ερντογάν δεν έχουν τέλος. Έτσι σκεφτήκαμε να ενημερώνουμε κατά διαστήματα την ανάρτηση: 

(upd) Ερντογάν: «Με τα ίδια τους τα χέρια προετοιμάζουν το τέλος τους» (21 Σεπτεμβρίου 2020) 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα τεθεί το ζήτημα των εκνομων ενεργειών της Άγκυρας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Όσοι γυρνούν την πλάτη σε ιστορικά γεγονότα, διεθνείς συμφωνίες και εμφανείς αλήθειες με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων ορισμένων χωρών στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον κόσμο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δοκιμάζοντας» την Τουρκία και επιχειρόντας να «ανατρέψουν τις ισορροπίες» το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «προετοιμάζουν το τέλος τους με τα ίδια τους τα χέρια». Παράλληλα, τόνισε πως «Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα, ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα». 

Ερντογάν. «Είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα» (5 Σεπτεμβρίου 2020)  

Σε νέα εμπρηστική δήλωση, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. 
«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» είπε. 

Ολόκληρη η δήλωσή του 
Τούρκου προέδρου: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα». 

Όμως η ακραία ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα και συνέχεια: «Η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη για να πετάξει ανήθικους χάρτες και έγγραφα που επιβάλλονται από άλλους» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Σε δηλώσεις του σε τελετή εγκαινίων νοσοκομείου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «είτε θα το καταλάβουν πολιτικά και διπλωματικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

Όμως στο στόχαστρο του Ερντογάν εκτός της Ελλάδας έχει μπει και η Γαλλία. Λίγες μέρες νωρίτερα, την Κυριακή στις 30 Αυγούστου, μεσούσης της έντασης μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και του Παρισιού στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "άπληστους και ανίκανους" τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας. 

«Ο ελληνικός λαός δέχεται τι μπορεί να του συμβεί εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε αξιωματικούς στην Άγκυρα. «Ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», πρόσθεσε. «Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες (...) Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;», συμπλήρωσε ο Ερντογάν. 

Οι δηλώσεις αυτές κατά της Ελλάδας και Γαλλίας διατυπώθηκαν ενώ η Τουρκία γιόρταζε την "Ημέρα της νίκης", εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922. 

Πηγές: kathimerini.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου