5 Σεπτεμβρίου 2020

Εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές Ερντογάν

Οι κορώνες, οι απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», δεν έχουν τέλος. Έτσι σκεφτήκαμε να ενημερώνουμε κατά διαστήματα την ανάρτηση: 

(upd3) O Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων και επιτίθεται στον Μακρόν (26.10.2020)

Νέο επεισόδιο στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις Άγκυρας – Ευρώπης προσθέτει η προτροπή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και η επιμονή του σε προσωπικούς, ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με την «kathimerini.gr», κάλεσε τη Δευτέρα (26/10) τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα: «Καλώ τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά κανένα γαλλικό προϊόν, όπως κάνουν οι Γάλλοι με τα δικά μας προϊόντα» ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Ερντογάν καταλόγισε αντι-ισλαμική ρητορική στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν φθάνοντας μέχρι του σημείου να συγκρίνει τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τους θλιβερούς χαρακτηρισμούς περί «φασισμού» και «ναζισμού» εναντίον ευρωπαίων ηγετών. «Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται σήμερα εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε.

Στη ίδια ομιλία του ο Ερντογάν, επανέλαβε την προσβολή περί «ψυχικής βοήθειας» που -όπως είπε- χρειάζεται ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτός (σ.σ. ο Γάλλος πρόεδρος) «ενεθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι». Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Ωστόσο το Παρίσι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «αντίποινα»: Δεν υπάρχει εκδίκηση στην ατζέντα μας ανέφερε ο Γάλλος Υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ σε δηλώσει τους, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την καταδίκη των Παρισίων για τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν.

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», καταδικάζει τις νέες καταγγελίες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στο γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται «για δυσφημιστικές δηλώσεις που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. Αυτό είναι απαράδεκτο «κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τη φρικτή δολοφονία του γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί από έναν φανατικό ισλαμιστή». Προηγουμένως και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν ενάντια στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ως ένα «νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη». Ο κ. Μάας διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία στέκεται «αλληλέγγυα στο πλευρό της Γαλλίας».

(upd2) Ερντογάν: Κακομαθημένες οι συμπεριφορές της Ελλάδας – Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία! (24.10.2020)

Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου -στις οποίες καταλόγισε «κακομαθημένες συμπεριφορές»- αλλά και κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια.

«Αντί να παραδοθούμε στις κακομαθημένες συμπεριφορές της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και τον νόμο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κάνοντας αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», σημείωσε. Προ ημερών, ο κ. Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό», προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο» σχολίασε η γαλλική προεδρία. «Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» πρόσθεσε, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα. 

(upd) Ερντογάν: «Με τα ίδια τους τα χέρια προετοιμάζουν το τέλος τους» (21 Σεπτεμβρίου 2020) 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα τεθεί το ζήτημα των εκνομων ενεργειών της Άγκυρας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Όσοι γυρνούν την πλάτη σε ιστορικά γεγονότα, διεθνείς συμφωνίες και εμφανείς αλήθειες με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων ορισμένων χωρών στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον κόσμο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δοκιμάζοντας» την Τουρκία και επιχειρόντας να «ανατρέψουν τις ισορροπίες» το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «προετοιμάζουν το τέλος τους με τα ίδια τους τα χέρια». Παράλληλα, τόνισε πως «Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα, ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα». 

Ερντογάν. «Είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα» (5 Σεπτεμβρίου 2020)  

Σε νέα εμπρηστική δήλωση, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» είπε. 

Ολόκληρη η δήλωσή του 
Τούρκου προέδρου: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα». 

Όμως η ακραία ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα και συνέχεια: «Η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη για να πετάξει ανήθικους χάρτες και έγγραφα που επιβάλλονται από άλλους» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Σε δηλώσεις του σε τελετή εγκαινίων νοσοκομείου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «είτε θα το καταλάβουν πολιτικά και διπλωματικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

Όμως στο στόχαστρο του Ερντογάν εκτός της Ελλάδας έχει μπει και η Γαλλία. Λίγες μέρες νωρίτερα, την Κυριακή στις 30 Αυγούστου, μεσούσης της έντασης μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και του Παρισιού στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "άπληστους και ανίκανους" τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας. 

«Ο ελληνικός λαός δέχεται τι μπορεί να του συμβεί εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε αξιωματικούς στην Άγκυρα. «Ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», πρόσθεσε. «Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες (...) Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;», συμπλήρωσε ο Ερντογάν. 

Οι δηλώσεις αυτές κατά της Ελλάδας και Γαλλίας διατυπώθηκαν ενώ η Τουρκία γιόρταζε την "Ημέρα της νίκης", εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922. 

Πηγές: kathimerini.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου