4 Σεπτεμβρίου 2020

Στόλτενμπεργκ: Δημιουργία μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Την ύπαρξη συμφωνίας, για τεχνικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας με σκοπό τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων, 
ανακοίνωσε χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρ.Τ Ερντογάν

«Υστερα από συζητήσεις που είχα με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «H Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια» προσθέτει. «Παραμένω σε στενή επαφή με όλα τους εμπλεκόμενους Συμμάχους για να βρεθεί μία λύση στις εντάσεις υπό το πνεύμα αλληλλεγγύης του NATO».
Η δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ: 
Following my discussions with Greek and Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at NATO to establish mechanisms for military de-confliction to reduce the risk of incidents and accidents in the Eastern Mediterranean. Greece and Turkey are valued Allies, and NATO is an important platform for consultations on all issues that affect our shared security. I remain in close touch with all concerned Allies to find a solution to the tensions in the spirit of NATO solidarity.

Αθήνα: Αποκλιμάκωση συνιστά η απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων

Η αρχική αντίδραση της Αθήνας ήλθε μέσω διπλωματικών πηγών που διέψευδαν «τεχνικές συνομιλίες», ωστόσο σημείωναν ότι η Αθήνα «συγκρατεί» την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημείωναν χαρακτηριστικά.

Επειτα από διαβουλεύσεις, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται επί της αρχής αποδεκτή, ωστόσο προηγείται η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εως τότε δεν μπορεί να γίνει τεχνικός διάλογος.

Αγκυρα: Θετική στην πρωτοβουλία ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων στη θάλασσα και τον αέρα. «Όπως έχει ανακοινώσει σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι στην επίλυση των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, στην ουσία σχετίζονται με τις διευθετήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως μεταξύ σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι «από την άλλη, θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σύμφωνες με το δίκαιο και την δικαιοσύνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nato.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου