1 Σεπτεμβρίου 2020

Πολιτική αντιπαράθεση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο έχει πυροδοτήσει η χθεσινή πυρκαγιά στις Μυκήνες, με την 
υπουργό Πολιτισμού να δηλώνει ότι η φωτιά αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω και του Αλέξη Τσίπρα, να μιλά για αποποίηση ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο», δήλωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στους δημοσιογράφους.

«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι «κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν» ή πως οι «Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς» είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι στις Μυκήνες «λειτούργησε απολύτως η πρόληψη».

«Είμαι υπερήφανη που η φωτιά στις Μυκήνες αντιμετωπίστηκε και δεν προκάλεσε την παραμικρή ζημία στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες», είπε ακόμη η Λίνα Μενδώνη απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκο, ότι είναι η υπουργός που επί των ημερών της κάηκαν οι Μυκήνες.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή», ανέφερε χθες από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα (facebook) με την οποία σχολιάζει φωτογραφία από τη χθεσινή πυρκαγιά.

Alexis Tsipras
Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή.
Σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η Υπουργός δηλώνει ότι «οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα».
Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε. 


Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου καλούσε την υπουργό Πολιτισμού να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες. «Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη “τη μικρότερη δυνατή φθορά” και πως “το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα”», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό» καταλήγει η Κουμουνδούρου. 

Απάντηση Λίνας Μενδώνη

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής, όπως ενημερώνει με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ: «Λυπάμαι ειλικρινά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Δεν διανοούμαι ότι συνειδητά θέλει να δυσφημίσει τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και συνεπώς τη χώρα. Από αύριο το πρωί, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των Μυκηνών λειτουργούν στο καθιερωμένο τους ωράριο. Είμαι στη διάθεση του π. Πρωθυπουργού, να τον ξεναγήσω προσωπικά, όποτε εκείνος επιθυμεί. Ώστε, ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει ότι οι Μυκήνες είναι οι πολύχρυσες του Ομήρου…».


φωτογραφία INTIME NEWS 

Τα αίτια που οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Η μεταβολή στη φορά των ανέμων άλλαξε την πορεία της πυρκαγιάς, σπρώχνοντάς την εντός του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», στέλεχος της Πυροσβεστικής, διευκρινίζοντας ότι τόσο η πρώτη ανταπόκριση στο συμβάν όσο και η κινητοποίηση των δυνάμεων που πήραν μέρος στην κατάσβεση ήταν ικανοποιητικές. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την έναρξη της πυρκαγιάς στη 1.10 το μεσημέρι.

Στελέχη του Σώματος διευκρινίζουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου, ωστόσο τα ακριβή αίτια δεν έχουν προσδιοριστεί. Ερευνα διεξάγει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ στη διαδικασία πρόκειται να μετάσχουν και ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες. Oρισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ξέσπασε σε χαράδρα με ελαιόδεντρα σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το κάστρο των Μυκηνών.

Τι συνέβη επομένως και, ενώ η κινητοποίηση ήταν η ενδεδειγμένη, η φωτιά κατέκαψε τον αρχαιολογικό χώρο; Τα στελέχη της Πυροσβεστικής απαντούν ότι οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς διεύθυνση και ότι η χαμηλή βλάστηση οδήγησε στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Υπολογίζεται ότι η φωτιά βρισκόταν εντός του αρχαιολογικού χώρου 45 λεπτά μετά την εκδήλωσή της. Εκείνη τη στιγμή στο σημείο υπήρχαν δύο πούλμαν με επισκέπτες, 80-100 άτομα, τα οποία ωστόσο δεν κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε αρκετή ώρα πριν από τη 1.10 μ.μ. και ότι η ενημέρωση της Πυροσβεστικής έγινε με καθυστέρηση. Σημειώνουν ακόμα ότι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπήρχε περιπολικό της Πυροσβεστικής και χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά έως ότου φτάσει στο σημείο και πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στο μέτωπο.

Πηγές: kathimerini.gr , facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου