2 Σεπτεμβρίου 2020

Die Welt: Θερμό επεισόδιο είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τους στρατηγούς

Να σκηνοθετήσουν ένα θερμό επεισόδιο ει δυνατόν χωρίς ανθρώπινες απώλειες φέρεται να ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους στρατιωτικούς του επιτελείς σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt που σημειώνει ότι εάν εξαρτάτο από τον Τούρκο Πρόεδρο, το Πολεμικό Ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και καιρό.


Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας τιτλοφορείται «Ο βάσει υπολογισμών πόλεμος του Eρντογάν» και περιγράφει το προ ολίγων ημερών αίτημα του Τούρκου Προέδρου προς τους στρατηγούς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους. 

Το δημοσίευμα υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους επιτελείς του να το οργανώσουν κατά τρόπο τέτοιο που να μην χάσει κανείς τη ζωή του. Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να ρίξουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος». Ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης και να σωθεί», φέρεται να είπε για να εισπράξει εκ νέου την άρνηση των στρατηγών.

Ακολούθως ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει τα στάδια των συζητήσεων, και βρίσκεται προς το παρόν στη φάση των «πολεμικών ασκήσεων»: Στα τέλη Αυγούστου, το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε θέσεις. Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική άσκηση θα ξεκινήσει βορειοδυτικά της Κύπρου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Και σχολιάζει: «Η σκηνοθετημένη διαμάχη του Eρντογάν για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει στην πραγματικότητα μόνο έναν σκοπό: Να εξασφαλίσει την εξουσία του Τούρκου Προέδρου και να ενώσει τους Τούρκους στο πρόσωπό του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ανακάλυψη ενός φερόμενου πλούσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο όμως είχε ήδη ανακαλυφθεί το 2004, και η φασαρία με την Ελλάδα, όλα αυτά συνιστούν κομμάτια ενός παζλ, με τα οποία ο Ερντογάν επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή του τουρκικού λαού, προκειμένου να μην στραφεί εναντίον του. Και έτσι προκαλεί με ρητορική πολέμου, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό κατευθύνεται βήμα-βήμα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με έναν νατοϊκό εταίρο, την Ελλάδα.

Ο τουρκικός λαός, ωστόσο, έχει σήμερα άλλα προβλήματα: Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Οι υψηλές κυβερνητικές δαπάνες -ειδικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα-, τα χαμηλά επιτόκια και τα χρόνια κακοδιαχείρισης λόγω της διαφθοράς και του νεποτισμού και, επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσαν ιστορικών διαστάσεων ύφεση στην οικονομία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί όμως να παραμείνει στην προεδρία τουλάχιστον έως το 2023 και να γιορτάσει την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας ως ηγέτης της. Αυτό το όνειρο κινδυνεύει να ακυρωθεί δεδομένων των κακών επιδόσεων του στις δημοσκοπήσεις και του καταρρέοντος κόμματος του Eρντογάν, του AKP. Ο Eρντογάν το γνωρίζει αυτό, τον φοβίζει και τον κάνει πιο δημιουργικό, πιο απερίσκεπτο και πιο απρόβλεπτο. (…)

«Ο Eρντογάν δεν προκαλεί στη Μεσόγειο για να εξασφαλίσει τους εκεί φυσικούς πόρους. Η στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να αξίζει ούτως ή άλλως όσο το σχετικά λίγο φυσικό αέριο. Αλλωστε η πανδημία μείωσε και τη ζήτηση για φυσικό αέριο και την τιμή του στη διεθνή αγορά», σχολιάζει ακολούθως το δημοσίευμα που καταλήγει:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει πολύ περισσότερο να επιδείξει δύναμη στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική. Η Ευρώπη τον βοηθά, χωρίς να το θέλει, με το να υποστηρίζει την Ελλάδα στρατιωτικά, ή ρητορικά, με το να καταδικάζουν δημοσίως το τουρκικό θέατρο πολέμου και να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Η Welt διερωτάται εάν θα ξυπνήσουν και πάλι οι παλιοί δαίμονες

Σε άλλο άρθρο της η Welt θέτει το ερώτημα:
«Μπορεί η ΕΕ να λύσει την ελληνοτουρκική διένεξη;»

Μόνο εάν καλύψει το κενό που ενδέχεται να αφήσουν οι ΗΠΑ με την πολιτική τους America First στην εκδοχή Τραμπ - ειδάλλως μπορεί να ξυπνήσουν μέσα από τα μνήματα οι παλαιοί δαίμονες, σύμφωνα με τη Welt.

Ο αρθρογράφος της Welt εντάσσει την διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας μέσα σε ένα ευρύτερο διαχρονικά γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (...)

«Το ΝΑΤΟ, αν και σε μια μεταβαλλόμενη και πολύ ασταθή γεωμετρία δυνάμεων, είναι αναντικατάστατο. Το αν όμως η ΕΕ κατορθώσει υπό τη σημερινή της μορφή να αναπτύξει στρατηγική ταυτότητα και ηγετικό προφίλ, ανήκει στις μοιραίες ερωτήσεις του παρόντος, κυρίως για τη Γερμανία. Οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί». (...)

Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει: «Έτσι όπως εξελίσσεται η ιστορία στην ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται στην τραγικότητα της περιοχής το ότι η ταυτότητα των δύο πλευρών καθορίζεται από την μεταξύ τους αντίθεση. Στο ότι οι λαϊκοί μύθοι συνεχίζουν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Στο ότι οι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τη διαμάχη τους κατά της Τουρκίας και οι Τούρκοι κατά της σύγχρονης Ελλάδας. (...)

Στον επίλογό της η εφημερίδα υπενθυμίζει τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας για να αναρωτηθεί, εάν θα ξυπνήσουν και πάλι οι παλιοί δαίμονες. Ας παρακολουθήσουμε τη σκέψη του αρθοργράφου:

«Η σύγχρονη Ελλάδα δημιουργήθηκε κομμάτι-κομμάτι στο διάβα του 19ου αιώνα και μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Έλληνες ανάμεσα στους νικητές, οι Τούρκοι ανάμεσα στους ηττημένους - και η σύγχρονη Τουρκία από την εξέγερση του Ατατούρκ εναντίον των υποστηρικτών του Νεοελληνικού κράτους από την Δύση. Η ελληνική εκστρατεία στη Μ. Ασία, με τη στήριξη των Δυτικών Δυνάμεων, με στόχο να αποτρέψει μια για πάντα την κυριαρχία των Τούρκων, κατέληξε το 1922 σε ένα διπλό τραύμα: στην μικρασιατική καταστροφή με τον θρίαμβο των Τούρκων και τους ατέλειωτους διωγμούς και ταπεινώσεις. Τα 70 χρόνια ειρήνης που εξασφάλισε το ΝΑΤΟ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ίσως μια ανάσα, εάν οι ΗΠΑ πραγματικά αποχωρήσουν (γεωστρατηγικά) και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να μην γεμίζουν το κενό παρά τις προειδοποιήσεις. Η ιστορία του χώρου που ορίζεται με το ακρωνύμιο ΜΕΝΑ (Middle East and North Afrika) είναι ακόμη μακρυά από το τέλος της, προς το καλύτερο, ίσως προς το χειρότερο. Οι παλαιοί δαίμονες κρύβονται στα επίπεδα μνήματα».

Πηγή: Deutsche Welle  

1 σχόλιο:

  1. Απάντηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε σήμερα «αποκύημα φαντασίας» το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο χωρίς να προκληθούν θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή