2 Σεπτεμβρίου 2020

Η Πύλη των Λεόντων δεν μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς

"Τα μαύρα σημεία στην όψη της Πύλης των Λεόντων οφείλονται στην φυσική οξείδωση των λίθων. Τα μαύρα σημεία προϋπήρχαν της φωτιάς"
. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από δημοσίευμα στο ellinikahoaxes.gr που κάνει λόγο για παραπληροφόρηση. Επίσης στοιχεία παραπληροφόρησης υπάρχουν και στην σχετική ανάρτηση του Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, το ellinikahoaxes μεταξύ άλλων αναφέρει: 

Σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κυκλοφορεί η είδηση ότι η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες μαύρισε εξαιτίας της φωτιάς που καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο στις 30 Αυγούστου 2020. Παραδείγματα: in.gr, tanea.gr, huffingtonpost.gr, iefimerida.gr

Τα μαύρα τμήματα στην Πύλη των Λεόντων δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά όπως καταδεικνύει ο κ. Σωκράτης Μαυρομμάτης, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, υπήρχαν πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου 2020. 


Τα μαύρα τμήματα απεικονίζονται και στην εικόνα από την Πύλη των Λεόντων που αναρτήθηκε στο getty images και τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου 2020. 

Τις ανωτέρω φωτογραφίες του κ. Μαυρομμάτη, αναδημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Στην ανάρτησή της η αρχαιολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αιτία της γκριζάδας “είναι η φυσική οξείδωση των λίθων”:

“Στην πρώτη φωτογραφία του Σωκράτη Μαυρομάτη Socratis Mavrommatis η πύλη των λεόντων το 2015, όπου είναι προφανές ότι η γκριζάδα είναι η φυσική οξείδωση των λίθων, η δεύτερη κυκλοφορεί σήμερα στο διαδίκτυο για να δείξει ότι βλάφτηκε η πύλη των λεόντων από την φωτιά, βλέπω ότι είναι πειραγμένη με αυξημένη αντίθεση και χρώμα…. στην τρίτη το κανονικό…”

Η ανάρτηση του Υπουργείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δημοσίευσε φωτογραφίες από το χώρο.

Η ανάρτηση του Υπουργείου έχει στοιχεία παραπληροφόρησης καθώς ισχυρίζεται ότι «τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά», κάτι που δεν ισχύει καθώς απεικονίζονται μόνο ο χώρος που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα, τα οποία δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε αντίθεση με άλλα σημεία, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Συγκρίνοντας τις εικόνες που συλλέχθηκαν από το google maps και από φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αργολίδας όπου παρουσιάζεται η έκταση της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι αυτή δεν έκαψε το σημείο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων. 

Κατά προσέγγιση η έκταση που κάηκε βάση της φωτογραφίας που τραβήχτηκε μετά την φωτιά. Με το κίτρινο βελάκι υποδεικνύεται η τοποθεσία της Πύλης των Λεόντων.

Συμπερασματικά, η φυσική οξείδωση των λίθων είναι η αιτία των μαύρων σημείων που φαίνονται στην όψη της Πύλης των Λεόντων. Τα εν λόγω μαύρα σημεία εντοπίζονται και σε παλαιότερες φωτογραφίες.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Σχετική ανάρτηση: Πολιτική αντιπαράθεση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου