8 Μαρτίου 2015

Τζιχαντιστές καταστρέφουν τα μνημεία και της αρχαίας πόλης Χάτρα

Τους βανδαλισμούς αρχαίων τόπων συνεχίζουν ακάθεκτοι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι μετά τις καταστροφές στην αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, καταστρέφουν τώρα και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Χάτρα ηλικίας 2.000 ετών. Το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος. Η αρχαία πόλη Χάτρα ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, πριν από περίπου 2.100 χρόνια, έχει πλούσια πολιτιστική ιστορία, διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν την ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της.

Επίσης, λίγες μέρες πριν, στην αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο αρχαιολόγους, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε με εκσκαφείς ασσυριακό παλάτι τριών χιλιάδων χρόνων. Η πόλη Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, υπήρξε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη. Το γεγονός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO να χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των τζιχαντιστών «εγκλήματα πολέμου». 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.skai.gr, www.avgi.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου