25 Φεβρουαρίου 2015

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν την ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Independent, οι τζιχαντιστές της ISIS μπήκαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και έβαλαν φωτιά σε χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, παπύρους και βιβλία ανυπολόγιστης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της κουβεϊτιανής εφημερίδας Al Rai, Ελάιτζα Μάνιερ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.

Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την Οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία.

«Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν την βιβλιοθήκη της Μοσούλης, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γκανίμ αλ Ταάν.

Σύμφωνα με τον Independent, η βιβλιοθήκη της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1921 και ήταν το σύμβολο της γέννησης του μοντέρνου Ιράκ. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: www.tanea.gr 25.02.2015
Περισσότερα στο:
Οι τζιχαντιστές έκαψαν 8.000 σπάνιους τόμους στη βιβλιοθήκη της Μοσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου