29 Νοεμβρίου 2018

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 29.11.2018

Γενικός Δείκτης +2,50%, τραπεζικός δείκτης +8,10%!

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην παραμονή του μεγάλου rebalancing των δεικτών του MSCI για να "επέμβουν" οι αγοραστές και να δείξουν ότι βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική αγορά. Αφού "επέτρεψαν" στα κεφάλαια που έπρεπε να αποχωρήσουν από το ελληνικό χρηματιστήριο να πιέσουν τις τιμές, εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές αποτιμήσεις για να τοποθετηθούν. Αυτό είναι και μια "εύκολη" αιτιολογία για τη σημερινή συνεδρίαση που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους.

Στο ανοδικό αυτό "έργο" βοήθησε και η Moody’s, δημοσιοποιώντας την πρώτη ανάλυση που τάχθηκε με θετικά σχόλια στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες. "Χρειάζεται δραστική κίνηση ώστε να απελευθερωθεί ο κλάδος" τόνισε η Moody’s. Θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Πέμπτη με κέρδη 2,50% στις 618,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 8,10% στις 452,69 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στο ταμπλό, η Eurobank και η Grivalia με κάποια χρονοκαθυστέρηση έλαβαν το "οκ" για το μεταξύ τους deal από την αγορά, κλείνοντας με άνοδο 13,03% και 11,07% αντίστοιχα. Επίσης η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 7,59% και η ΕΧΑΕ κατά 6,69%. Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Φουρλή, ΔΕΗ και Εθνική, ενώ άνω του 3% κινήθηκαν Aegean και ΕΥΔΑΠ. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για τον Μυτιληναίο, με άλμα 8,21%, μετά την παρουσιάση σήμερα των μεγεθών και προοπτικών της εταιρείας.

Πάντως, οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση. Όπως σημείώνει το euro2day.gr: «Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφευρίσκοντας "ευφάνταστες" λογιστικές λύσεις, όπως την πρόσφατη συγχώνευση Εurobank - Grivalia για να ξεφύγουν από την χρονική πίεση που υφίστανται. Η Αγορά θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα. Μην λησμονούμε ότι πριν από λίγα χρόνια ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, ξεπουλώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αποτελούσε "core business" (καθ’ υπόδειξη των Εποπτικών Αρχών) και μάλιστα εγγράφοντας σημαντικές ζημίες. Δεν λύνουν όμως το βασικό πρόβλημά τους, που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων, ή ταχύτερης είσπραξης - μείωσης των "κόκκινων" δανείων)».

Βραχυπρόθεσμα λοιπόν, και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική βαρύτητα της 30ης Νοεμβρίου λόγω της ολοκλήρωσης των εκροών σε μετοχές που εξέρχονται από τους δείκτες MSCI, παρά το σημερινό πανηγυρικό κλίμα, απομένει να φανεί αν οι σημερινοί αγοραστές επιδείξουν τις ίδιες επιθετικές διαθέσεις στην αυριανή καταλυτική συνεδρίαση και στις αμέσως επόμενες.

Πηγές: Με στοιχεία από euro2day.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου