22 Νοεμβρίου 2018

UEFA: «Μηδενική ανοχή για ρατσισμό-φασισμό»!

«Μηδενική ανοχή. Ας σταματήσουμε τον ρατσισμό. Τώρα». Η UEFA, μέσω του γραφείου Τύπου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Οι ρατσιστικές αναφορές σε βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο αλλά και η ...εμφάνιση του «Μαύρου Ήλιου» των SS με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ΟΑΚΑ, στην συνάντηση του Nations League, ανάμεσα σε Ελλάδα και Εσθονία, την περασμένη Κυριακή, δημιούργησαν την ανάγκη επικοινωνίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, προκειμένου να ζητηθεί η σχετική τοποθέτηση της.

Η UEFA, που ανακοίνωσε ότι άρχισε την διενέργεια έρευνας για τα περιστατικά του ΟΑΚΑ, αντέδρασε άμεσα στην πρόσκληση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνοντας αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα να βρεθεί απέναντι και να πολεμήσει για την εξάλειψή τέτοιων φαινομένων.

Το ερώτημα που έθεσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν συγκεκριμένο και σαφές: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα ρατσισμού και την εμφάνιση φασιστικών συμπεριφορών στα γήπεδα, θα θέλαμε την τοποθέτησή σας για αυτά τα δύο φαινόμενα και το ποδόσφαιρο».

«Ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την οργάνωσή μας. Η UEFA καταδικάζει αυτήν την αξιοθρήνητη συμπεριφορά και ανέκαθεν απέδειξε μηδενική ανοχή για κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων», ανέφερε η UEFA στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η εκστρατεία κατά των διακρίσεων, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και γύρω από αυτό, καθώς και στην ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της, αποτελεί βασική πεποίθηση του προγράμματος της UEFA για την κοινωνική ευθύνη. Η UEFA πιστεύει ακράδαντα ότι η δύναμη του ποδοσφαίρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, οι διακρίσεις κατά των εθνοτικών μειονοτήτων και οι θεσμικές διακρίσεις, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών ή η έλλειψη διαφορετικότητας. 

Για τον σκοπό αυτό, η UEFA έχει δημιουργήσει συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς κατά των διακρίσεων, οι οποίοι καθοδηγούνται από το δίκτυο FARE ως βασικό στρατηγικό εταίρο στον τομέα αυτόν από το 2001, καθώς και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, ένα δίκτυο από 70 διεθνείς οργανισμούς-εταίρους που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τη βελτίωση της ζωής των αστέγων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, στην τοποθέτησή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων, η UEFA διαθέτει σύστημα παρακολούθησης αγώνα. Οι εκθέσεις του FARE δεν αποτελούν μόνο βάση για την επιβολή κυρώσεων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μαζί με άλλα στοιχεία, για να τεκμηριώσουν το ενδεχόμενο ελέγχου της UEFA, της Δεοντολογίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου να αρχίσουν έρευνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της UEFA, σημειώνοντας και θυμίζοντας ότι το 2013, το συνέδριο της UEFA ενέκρινε ψήφισμα που δείχνει την δέσμευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. (...)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Το αντιρατσιστικό μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο (15.11.2018)
Ρατσισμός στα ΜΜΕ (18.11.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου