25 Νοεμβρίου 2018

Ι. Μπουτάρης: Το έζησα, το χόρτασα... Αντίο!

Οι μέρες έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έως τις 31 Αυγούστου 2019, οπότε ο Γιάννης Μπουτάρης ολοκληρώνει τα καθήκοντα του, μετά την οριστική απόφαση να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα και μη διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στον δήμο.  
«Το έζησα, το χόρτασα... Αντίο!» λέει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας μια αναδρομή της οκταετίας στον δημαρχιακό θώκο, από το 2014 που εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, μέχρι και σήμερα.

«Η απόφαση που πήρα ήταν εύκολη, η ανακοίνωση της απόφασης ήταν δύσκολη» αναφέρει ο κ.Μπουτάρης. «Το είχα δεδομένο ότι δεν θα κατέβω από τη στιγμή που επανεξελέγην το 2014. Ότι θα είναι η τελευταία μου θητεία» προσθέτει. Ομολογεί όμως ότι ήταν στιγμές που το σκέφτηκε: «"Έφαγα" πολλές πιέσεις, από πολύ κόσμο, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά. Από κυβερνητικούς και μη. Όλο αυτό με έβαλε στη λογική να σκεφτώ "μήπως αξίζει τον κόπο να κατέβω, να πάρουμε τις εκλογές και να παραιτηθώ στο εξάμηνο;". Όμως το βρίσκω πρόστυχο, γιατί ο κόσμος ψηφίζει εσένα και όχι αυτόν που στη συνέχεια θα ορίσεις εσύ. Είναι σαν να δίνεις δαχτυλίδι» σημειώνει.

Δηλώνει συγκινημένος από τα σχόλια προς το πρόσωπο του μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του και παράλληλα ανακουφισμένος, υπερήφανος για την υλοποίηση τής ιδέας του Μουσείου Ολοκαυτώματος. «Είμαι υπερήφανος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είναι μια ιστορία που θα σφραγίζει τη Θεσσαλονίκη και τους επόμενους αιώνες. Θα δώσει άλλη αίγλη στην πόλη, μία διεθνοποίηση» αναφέρει. Δηλώνει όμως "σκασμένος" που δεν κατάφερε να προχωρήσει την επέκταση της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους.


Βαθμολογώντας τον εαυτό του όσον αφορά τη δουλειά που έγινε πάνω σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών λέει πως δεν θα έβαζε πάνω από 7 στα 10, ενώ ερωτηθείς πώς βλέπει την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2019 τονίζει πως η πόλη δεν θα γυρίσει πίσω. «Αυτό που ανοίξαμε εμείς είναι ένα ποτάμι που τρέχει. Θα έρθει κάποιος άλλος, κάποιος καλύτερος ή κάποιος χειρότερος. Η πόλη όμως δεν σταματάει πια» λέει.

Διευκρινίζει πως στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου απαιτούνται συνεργασίες για να πάει η Θεσσαλονίκη μπροστά, έναν δήμαρχο που να διαθέτει όραμα, και εκφράζει την αισιοδοξία πως η δημοτική του ομάδα "Πρωτοβουλία" θα βρει τον κατάλληλο, που θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου.

Ξεκαθαρίζει, πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε η Βουλή, ούτε η Ευρωβουλή παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς δέχτηκε, σημειώνοντας πως «η καλύτερη ανάμειξη είναι η συμμετοχή του πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», «από τον δήμαρχο εξαρτώνται πολλά πράγματα για την καθημερινότητα» του πολίτη. «Το έζησα, το χόρτασα... Αντίο!».

Για τις σχέσεις του, 
τέλος, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρει:

«Ο Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος πανέξυπνος. Ιδεολογικά είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. Και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης του δεν ήταν και τα καλύτερα. Το λέω με πλήρη συνείδηση πως ο δήμαρχος πρέπει να έχει καλή σχέση με την κυβέρνηση, γιατί πρέπει να τελειώσει τη δουλειά του. Όσο κακός κι αν είναι κάποιος, θα κάνει και καλά πράγματα. Ο Τσίπρας άνοιξε την ιστορία με την Εκκλησία και για μένα είναι εξαιρετικό. Άλλο εάν δεν την άνοιξε σωστά. Εγώ θα πω ότι οι παπάδες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μια γνωριμία πολλών ετών. Τον είχα εκτιμήσει πολύ όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι θέσεις του και αυτά που προώθησε ήταν εξαιρετικά. Μπορεί να μην είναι χαρισματικός, όπως ο μπαμπάς του ή ο Παπανδρέου, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που θα βγάλει εις πέρας τη δουλειά».

«Είμαστε χρόνια φίλοι με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Στήριξα το Ποτάμι διότι έχει αυτή τη φιλελεύθερη αντίληψη την οποία έχω κι εγώ» σημειώνει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου