28 Νοεμβρίου 2018

Γ. Στουρνάρας: Μέχρι τον τελικό στόχο οι μεταρρυθμίσεις

Η μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, δηλαδή να καταστεί ανταγωνιστική και δυναμική η οικονομία για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας 
την Τρίτη, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε στο γεγονός πως υλοποιήθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι η χώρα που είχε το υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης στις μεταρρυθμιστικές συστάσεις, παρ’ όλο που κλήθηκε να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε δύο μεγάλες προκλήσεις, ξεκινώντας τις μεταρρυθμίσεις:
  • η οικονομία της ήταν ήδη σε ύφεση, ενώ οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλύτερο να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια ανάκαμψης,
  • το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ στενό.
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, δεν δόθηκε επαρκής προσοχή στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα την έλλειψη εστίασης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά, ανέφερε πως δόθηκε βάρος στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω αυξήσεων στη φορολογία, αντί να επιδιωχθεί η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Επικαλούμενος τον ΟΟΣΑ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις, μαζί με εκείνες που προβλέπεται να υλοποιηθούν, αναμένεται να οδηγήσουν σε σωρευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 13% μέσα σε μια δεκαετία, κυρίως μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το γεγονός πως πολλές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μακροπρόθεσμα, υπερβαίνοντας τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης, έχει λειτουργήσει σαν αντικίνητρο σε διεθνές επίπεδο και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό κατά τον κ. Στουρνάρα εξηγεί επίσης γιατί ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αν και νομοθετήθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν πλήρως.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως, αν και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη χώρα μας, πολλές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν, δεδομένων των αδύναμων αρχικών συνθηκών και καθώς η Ελλάδα υστερεί στην ανταγωνιστικότητα, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ολόκληρη η ομιλία 
του Διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, στο bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου