23 Νοεμβρίου 2018

Public Issue: Εντυπωσιακή σταθερότητα παρουσιάζει ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων

Public Issue: Πολιτικό Βαρόμετρο – Εκτίμηση εκλογικής επιρροής – Οι τάσεις του εκλογικού σώματος –Πιθανή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ.

Οι τάσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζονται παγιωμένες, από τις αρχές του 2018.
Κανένα από τα μείζονα συμβάντα του τρέχοντος έτους (συμφωνία των Πρεσπών, κυβερνητική καμπάνια σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος, φονικές πυρκαγιές της Αττικής, διώξεις παλιών αξιωματούχων για διαφθορά, διαφαινόμενη μη-περικοπή των συντάξεων, συμφωνία Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού για τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, κλπ.) δεν φαίνεται να έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επίδραση στην πολιτική σκηνή, τουλάχιστον η συνισταμένη τους. 

Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων παρουσιάζει εντυπωσιακή σταθερότητα. 
Οι μεταβολές που παρατηρούνται στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπερβαίνουν τη μισή εκατοστιαία μονάδα (0,5%). Σημαντικότερη μεταβολή αποτελεί η αύξηση του ποσοστού των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), που διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%). 

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (σήμερα στο 9,5%). 

Το ΚΚΕ, με 7,5% και η Χρυσή Αυγή, με 7%, διεκδικούν επί ίσοις όροις την 4η θέση. Το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο κινείται στους ρυθμούς του εορτασμού του Ιωβηλαίου του, συγκεντρώνει στην παρούσα μέτρηση περισσότερες πιθανότητες να προηγηθεί. 

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. 

Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%). 

Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα. 


Όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, οι πολίτες που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται (60%). Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό του δείκτη, στην τελευταία 10ετία. Υψηλότερο (71%) έχει καταγραφεί μόνον κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012, ενώ και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 59%. 


Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 46% των πολιτών και θετικά από το 15%. Η εικόνα αυτή διαφέρει αισθητά από την προεκλογική περίοδο του 1/2015. Αντιστρόφως, πιθανή νίκη της ΝΔ αντιμετωπίζεται θετικά από το 34% των πολιτών και αρνητικά από το 24%. 

Πηγή: publicissue.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου