24 Νοεμβρίου 2018

NTV: Θα χρειαστεί η Αθήνα ξανά χρήματα από την ΕΕ για τις τράπεζες;

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV εστιάζει στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα νέα σχέδια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Τρεις φορές μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έπρεπε να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί. Η Αθήνα θέλει αυτή τη φορά να εμποδίσει την κατάρρευση με τη δημιουργία μιας bad bank. Kάτι τέτοιο όμως φαίνεται δύσκολο χωρίς χρήματα από τις Βρυξέλλες» αναφέρει το NTV. 

Ακόμη επισημαίνει τις μεγάλες προσπάθειες διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες το ελληνικό κράτος άντλησε 50 δις ευρώ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ωστσόσο «παρόλα αυτά ακόμη πάνω από τα μισά τραπεζικά δάνεια εξακολουθούν να είναι προβληματικά. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί χρήματα δύσκολα μπορούν να τα αποπληρώσουν (…) Πουθενά αλλού στην ΕΕ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ εστιάζει στα σχέδια που εξετάζονται στην Ελλάδα για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δύο πρώτα σενάρια προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών και σχετίζονται με τη σύσταση μιας bad bank (κακής τράπεζας) ειδικού σκοπού, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει και να διασφαλίζει στο μέλλον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβάζονται σε αυτήν από τις επιμέρους τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 

Ένα τρίτο σενάριο αναφορικά με τη διαχείριση των επισφαλών δανείων θα μπορούσε – σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται και το NTV- θα μπορούσε να στηριχθεί σε ένα μοντέλο τραπεζικής διάσωσης σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. 

Εθνική Τράπεζα 

Το NTV εκτιμά πάντως ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη διάσωση των τραπεζών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και ανάπτυξη. Στο μεταξύ αυξάνεται και η πίεση της ΕΚΤ (…) Oι αποσβέσεις, η αναδιάρθρωση και η πώληση επισφαλών δανείων εξαντλούν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. (…) Είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες αλλά και το ελληνικό κράτος να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διάσωση των τραπεζών με τις δικές τους δυνάμεις. (…) H Eλλάδα και η Ευρώπη δεν θα έχουν άλλη επιλογή»

«Μια πρόγευση για το τι άλλο μπορεί να συμβεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές (σσ.: αν δεν ληφθούν από κοινού νέα μέτρα) μπορεί να πάρει κανείς ήδη από τις τιμές των μετοχών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του φέτος ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες κατά μέσο όρο πάνω από 30%*. Η διάσωση είναι επιτακτική». 

Πηγή: Deutsche Welle 

*Σημείωση: Τα αναφερόμενα στοιχεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι λάθος. Η σωστή διατύπωση θα ήταν "Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του φέτος ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες κατά μέσο όρο πάνω από 50%".
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης στις 29.12.2017 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου έτους) ήταν στις 802,37 μονάδες για να κλείσει στις 23.11.2018 στις 602,60 μονάδες με απώλειες 24,9% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης από τις 876,19 μονάδες στις 29.12.2017, έκλεισε στις 431,03 μονάδες στις 23.11.2018 καταγράφοντας πτώση 50,8%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου