15 Νοεμβρίου 2018

«Πράσινο φως» από το EWG για τη μη περικοπή των συντάξεων

Με ευρεία συναίνεση, το EuroWorking Group (ΕWG) έδωσε σήμερα στην ουσία το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για τη μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, θεωρώντας ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του αιτήματος της κυβέρνησης,

ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν διατυπώθηκε καμία ένσταση από κράτος μέλος. Η σημερινή συμφωνία αναμένεται χαιρετιστεί και από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η οριστική επικύρωση που θα περιλαμβάνει και τα αντίμετρα θα ληφθεί στις 21 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν δημοσιεύσει τις επίσημες συστάσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών του 2019. 


ΔΝΤ: Θέμα Ελλάδας - Ευρωπαίων η μη περικοπή των συντάξεων 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων αφορά αποκλειστικά την Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Ταμείο περιορίζεται πλέον σε ένα συμβουλευτικό έργο.

Πάντως, ο κ. Ράις υποστήριξε πως η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας όμως πως το εν λόγω θέμα «είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους».

ΕΔΣ: Βέβαιη η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Βέβαιη είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και από αυτήν θα εξαρτηθεί το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που πρόκειται να διανεμηθεί στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο υπό την προεδρία του Παναγιώτη Κορλίρα δημοσιοποίησε χθες την Φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν συμπεραίνεται επίσης ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις το πρώτο εννεάμηνο του 2018 ήταν θετικές και ότι ο στόχος για ανάπτυξη με ρυθμό 2,5% το 2019 μπορεί να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις ρεαλιστικός.

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα- ρεκόρ 6,46 δισ ευρώ το 10μηνο 


Σημαντική υπέρβαση παρουσιάζει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2018 καθώς ανήλθε στο ποσό των 6,46 δια. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 5,33 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνοντας τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ προεξοφλούν την υπέρβαση στο τέλος του έτους του στόχου του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. 


Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου