22 Νοεμβρίου 2018

Ντομπρόβσκις: Δύο προαπαιτούμενα για την οριστική διάσωση των συντάξεων

Προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάργηση της προνομοθετημένης περικοπής είναι το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022, καθώς και η συγκατάθεση των πιστωτών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτόν, σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα που συζητείται σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και αυτό είναι το ζήτημα των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να παγώσει αντ’ αυτού τις συντάξεις μέχρι το 2022, η Ελλάδα έχει τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να μην εφαρμόσει αυτές τις περικοπές. Αλλά είναι σημαντικό η Ελλάδα να το κάνει αυτό σε διάλογο με τους πιστωτές, σε διάλογο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, διότι όπως ξέρετε η προσκόλληση στο μεταπρογραμματικό πλαίσιο είναι προϋπόθεση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είναι σημαντικό λοιπόν η Ελλάδα να φτάσει σε μια συμφωνία και με τους πιστωτές, στην ακριβή φύση και σύνθεση των μέτρων, ώστε να μη συμβεί κάτι μονομερώς» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει πράγματι πολύ υψηλή δημόσια δαπάνη για συντάξεις, στο 17% του ΑΕΠ το 2016. Όμως με τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την απόφαση να μην εφαρμοστούν οι προνομοθετημένες περικοπές, αλλά να παγώσουν αντ’ αυτού οι συντάξεις μέχρι το 2022, η κρατική δαπάνη για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13% μέχρι το 2030, γεγονός που θα τη φέρει σε ευθυγράμμιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο κ. Ντομπρόβσκις, Επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, τονίζει με νόημα ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για την οποιαδήποτε αλλαγή στη δρομολογημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Υπογραμμίζει ως «αγκάθι» τις χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, και στέλνει το μήνυμα ότι οι όποιες προσλήψεις στο δημόσιο θα πρέπει να γίνονται ελεγχόμενα και να μην ξεφεύγουν από τα διεθνή σημεία αναφοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα είναι εκ των πραγμάτων σταδιακή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τις οποίες ωστόσο η Αθήνα θα πρέπει να δοκιμάσει με εκδόσεις ομολόγων μέσα στη χρονική περίοδο του cash buffer. «Η Ελλάδα έχει πράγματι διαθέσιμο ένα αποθεματικό, το οποίο διασφαλίζει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές. Όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάζει τις αγορές. Θα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει με κάποιες πρώτες εκδόσεις... Aυτή η περίοδος θα πρέπει να αξιοποιηθεί με στόχο τη διασφάλιση μιας ομαλής επιστροφής στις αγορές» αναφέρει.

Σαφώς θετική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, στην προοπτική μιας bad bank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Είμαστε στα αρχικά στάδια» συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές, σημειώνει ο κ. Ντομπρόβσκις. «Καμία συζήτηση για αλλαγή των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα» τονίζει, ενώ θεωρεί προβληματική μακροπρόθεσμα η συγκράτηση των δημοσίων επενδύσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου