24 Νοεμβρίου 2018

Νέα αύξηση για τα Αέρια του Θερμοκηπίου

Την Τετάρτη 21/11 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) έδωσε στη δημοσιότητα το 14ο Ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου. Το δελτίο βασίζεται στις παρατηρήσεις του προγράμματος Global Atmosphere Watch που στόχο έχει να μετρά τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης, της καύσης ορυκτών καυσίμων, της αύξησης της χρήσης γης, της μείωσης της έκτασης που καταλαμβάνουν τα δάση. 

Σύμφωνα με αυτό:

Οι κατά μέσο όρο συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν ακόμη μία χρονιά και έφτασαν τα 405,5ppm το 2017. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 ήταν 400,1ppm και πριν 150 χρόνια μόλις 290ppm.

Και για το μεθάνιο που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο θερμοκηπίου, η συγκέντρωσή του το 2017 ήταν η μεγαλύτερη που έχει μετρηθεί, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη εκείνης πριν 250 χρόνια.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του WMO Petteri Taalas «η τελευταία φορά που η Γη συνάντησε παρόμοιες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ήταν 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ήταν 2-3οC πιο ζεστή και η στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα πιο ψηλά από ότι σήμερα. 

Και συνέχισε: «η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Χωρίς δραστικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στα άλλα θερμοκηπικά αέρια, η κλιματική αλλαγή θα έχει αυξανόμενα καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή στον πλανήτη μας. Το παράθυρο της ευκαιρίας για δράση σχεδόν έχει κλείσει».

Η έκθεση αυτή έρχεται να συμπληρώσει εκείνη που δημοσιεύτηκε από τον WMO και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) πριν λίγο καιρό για την «Παγκόσμια άνοδο της Θερμοκρασίας κατά 1,5oC». Σύμφωνα με αυτήν, οι καθαρές εκπομπές CO2 το 2050 πρέπει να φτάσουν το μηδέν (δηλαδή όσο CO2 εισέρχεται στην ατμόσφαιρα πρέπει και να απορροφάται) ώστε μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη τους 1,5οC. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι κίνδυνοι στους οποίους οδηγεί η περαιτέρω θέρμανση της ατμόσφαιρας τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Μαζί και οι δύο αυτές εκθέσεις αποτελούν την επιστημονική βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ετήσια μεγάλη Σύνοδο της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας σε λίγες ημέρες (2-14 Δεκεμβρίου). 

Πηγή: meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου