16 Νοεμβρίου 2018

Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος μισθοδοσίας

Μετά μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας σήμερα, οι μητροπολίτες δεν αποδέχθηκαν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου, αυτό που αφορούσε τη μισθοδοσία, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να εμμείνουν στο "υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας".

Κατά τη συνεδρίαση επικράτησε ένταση που είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση δύο μητροπολιτών πριν τη λήξη της. Προηγήθηκε εκείνη του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και ακολούθησε η αποχώρηση του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ. Οι δυο μητροπολίτες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τους λόγους αποχώρησής τους.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας.

Το σχετικό απόσπασμα:


«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε: 
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση. 
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος». 

Σημειώνεται ότι η "Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος", συνήλθε σήμερα Παρασκευή υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος κατ' αρχήν "ανέγνωσε την Ενημέρωσή του" με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς. Στη συνέχεια η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε ομόφωνα την παραπάνω απόφαση.

Αντιδράσεις στην απόφαση της Ιεραρχίας

Κυβέρνηση: "Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας". 


Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».
«Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». 


Φ. Γεννηματά: Στον αέρα η συμφωνία Εκκλησίας 

«Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικές αναρτήσεις: 
Συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας. Το κοινό ανακοινωθέν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου