13 Νοεμβρίου 2018

BBG: Το σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων στο μισό

Σχέδιο που θα βοηθήσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων στο μισό επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Στη βάση του σχεδίου, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το ήμισυ των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει κόκκινα δάνεια αξίας 42 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις καλύπτουν περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Ως απαιτήσεις έναντι του κράτους, χορηγήθηκαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν είναι σαφές το εάν οι επενδυτές θα έχουν «όρεξη» να επενδύσουν σε ομόλογα, συνδεόμενα με τις απαιτήσεις αυτές.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας διαφέρει από εκείνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού, με χρηματοδότηση εν μέρει από τα κεφάλαια του μαξιλαριού ρευστότητας. Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί πως η πρόταση του ΤΧΣ μπορεί να έχει μειονεκτήματα, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα επαρκούν μόνο για την απαλλαγή από κόκκινα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δει την αξία των μετοχών τους να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 40% φέτος.

To σχέδιο της ΤτΕ έχει υποβληθεί σύμφωνα με το Bloomberg στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) thw EKT, ενώ η όποια χρήση κρατικών εγγυήσεων για την υλοποίησή του θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να εγκρίνουν και τα δύο σχέδια, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πάνω στο ίδιο θέμα η 
kathimerini.gr (με πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ) αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ 

Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο, θα περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί, κατά πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV).

Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό αποθεμα των κόκκινων δανείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου