2 Οκτωβρίου 2019

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 2.10.2019, στη σκιά του διεθνούς sell off

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίστηκε σήμερα αδύναμο να κρατήσει τις στηρίξεις του, έναντι ενός περίπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα του Brexit και ο κίνδυνος της ύφεσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,01% στις 835,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 834,45 μονάδων (-3,14%) και 856,58 μονάδων (-0,57%). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στον 
τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με απώλειες 5,87% στις 775,04 μονάδες. Ο τζίρος, σε υψηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικότατα, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 850 μονάδων, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Να σημειωθεί επίσης ότι η σημερινή υποχώρηση ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη, σε επίπεδο ΓΔ, να έχει σημειωθεί στις 5/8/19 (-3,83%). 

Η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί σύντομα, ελλείψει μάλιστα και εγχώριων καταλυτών που θα μπορούσαν να ανατρέψουν (μερικώς έστω) το αρνητικό διεθνές κλίμα, δεδομένου ότι πλέον τίθενται στο κάδρο των ανησυχιών οι σοβαρές πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης. Ειδικά τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, και δη της γερμανικής, είναι αναμφισβήτητο ότι θα επηρεάσουν ποικιλοτρόπως και την "αναιμική" ελληνική οικονομία

Στο ελληνικό χρηματιστήριο "αναμένεται να διατηρηθεί η πτωτική τάση, λόγω της χειροτέρευσης της επενδυτικής ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού και την απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό", σημειώνει η Eurobank Eq. 


Μεγάλες ήταν οι απώλειες των χρηματιστηριακών αγορών σήμερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: Ειδικότερα ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στο -2,76% και στις 11.925,25 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι στο -3,13% και στις 5.422,42 μονάδες. Σημαντικές οι απώλειες και στις ΗΠΑ  με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείνει στο -1,86%, τον Nasdaq στο -1,56% και τον S&P στο -1,79%.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι αμφίβολο εάν η ελληνική αγορά είναι ικανή για να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε risk off.

Στο ταμπλό το 
Χρηματιστήριου Αθηνών τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 7,25%, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες 6,69% και 6,11% αντίστοιχα. Πτώση 5,8% κατέγραψαν Jumbo και ΔΕΗ, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε Cenergy, ΕΧΑΕ, Φουρλή και Ελλάκτωρ. Άνω του -3% έκλεισαν οι Eurobank, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Motor Oil και Λάμδα, ενώ άνω του -2% οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια. Οι απώλειες σε Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασαν το 1%, ενώ μικρή πτώση σημείωσαν οι Titan και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ.

Ήταν λοιπόν σήμερα μια συνεδρίαση εύκολης επικράτησης των πωλητών, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ευδιάκριτη αύξηση παρουσίασε ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. 

Πηγή: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου