2 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η συμπεριφορά των νέων

Η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες οφείλεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε. 
 
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Βέβαια, οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές. Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος COVID-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων».
 

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις αρχές Μαΐου, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί οι νέοι δεν σέβονται τους περιορισμούς;», είχε εξηγήσει ότι ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέσα από τα μηνύματα προστασίας να απευθυνθούμε στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40 και αυτό οδηγεί στην ανάγκη αφενός να σχεδιαστούν νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε αυτούς τους ανθρώπους και αφετέρου, να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media που χρησιμοποιούν περισσότερο. «Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου