20 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: «Νέες εντάσεις» μετά την εκλογή Τατάρ

Ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπριών, αφού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής στα κατεχόμενα. Σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας υπέρ του υποψήφιου της τουρκοκυπριακής δεξιάς, ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να επικρατήσει με ποσοστό 51,74% έναντι του 48,26% που έλαβε ο αντίπλαός του, Μουσταφά Ακιντζί.

Η νίκη αυτή του Ερσίν Τατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο ρεπορτάζ και σχολίων στον γερμανικό τύπο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Deutsche Welle»:

Η Franfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία στο μέλλον. Ο με μικρή διαφορά ηττημένος Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για την εξάρτηση της περιοχής από την Τουρκία. Ωστόσο, όπου ήταν δυνατόν, τραβούσε διαχωριστική γραμμή από την Άγκυρα, κυρίως μέσω μιας αξιόπιστης εκπροσώπησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου».

Από την άλλη πλευρά για τον Τατάρ η FAZ σημειώνει: «Ο Τατάρ, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, είναι γνωστός ως πολιτικός που αναζητά στενούς δεσμούς με την Τουρκία και δεν σκέφτεται ιδιαίτερα πολλές, νέες διαπραγματεύσεις για την ‘επανένωση του νησιού’». Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό τον καθιστά «δεξιό εθνικιστή» ή «σκληροπυρηνικό» και παραθέτει απόσπασμα από συνέντευξη του Τατάρ το 2013 στην FAZ όταν ήταν υπ. Οικονομικών. Εκεί είχε ασκήσει «προσεκτική κριτική» στην Τουρκία, διαψεύδοντας ότι συνολικά η διοίκηση των Τουρκοκυπρίων χρηματοδοτείται από τους Τούρκους φορολογούμενους – βέβαια είχε παραδεχθεί ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προερχόταν από την Τουρκία. 

Σε άλλο σημείο η FAZ παρατηρεί: «Από την άποψη των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, ο Τατάρ είναι προφανώς ‘σκληροπυρηνικός’ κυρίως επειδή βλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ελάχιστες πιθανότητες και αντ' αυτού προτείνει λύση δύο κρατών. Μια ματιά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για μια ‘επανένωση’, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει επί δεκαετίες, δείχνει ότι ο Τατάρ έχει βάσιμους λόγους να είναι σκεπτικιστής (…) Και επίσης ήταν οι Ελληνοκύπριοι που το 2004 απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία το λεγόμενο σχέδιο Ανάν (…) -ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ. (…) Ο Τατάρ το λαμβάνει υπόψιν. Με την εκλογική του νίκη η απόσταση από την ουτοπία ενός επανενωμένου νησιωτικού κράτους με δύο λαούς έχει απλώς μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι πριν».


Τατάρ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προκλητικότητας στην αν. Μεσόγειο

Aπό την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Η προοπτική της επανένωσης της διχοτομημένης Κύπρου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο (…) Ο Aκιντζί, ο οποίος λειτούργησε διαμεσολαβητικά στη σύγκρουση με τους Ελληνοκυπρίους και ο οποίος έχει επανειλημμένα αγωνιστεί για την επανένωση, δέχθηκε πρόσφατα αυξανόμενη πίεση από τον Ερντογάν (…) Όταν Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας πριν από ένα χρόνο, ο Ακιντζί επέκρινε την επίθεση και έκανε παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή του 1974 (…) Ο νικητής των εκλογών, Τατάρ, μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, είναι σαφής εκπρόσωπος της προκλητικής πολιτικής Ερντογάν στην αν. Μεσόγειο».

Η εφημερίδα Τageszeitung σχολιάζει τη νίκη Τατάρ με φόντο τη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρατηρεί: «Η εξεύρεση λύσης στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στην αν. Μεσόγειο θα ήταν σαφώς ευκολότερη αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπερέβαιναν τη διχοτόμηση του νησιού και επέστρεφαν σε μια κοινή διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, τον αριστερό Μουσταφά Ακιντζί, ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, ο δεξιός Ερσίν Τατάρ, δεν είναι πια έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο. Ποντάρει στον Ερντογάν και εν ανάγκη και σε μια ένωση με τη μητέρα Τουρκία αντί να συνδιαλέγεται με τους Κύπριους από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Με όλα αυτά, είναι στο πρόγραμμα νέες εντάσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου