29 Οκτωβρίου 2020

Βουτιά 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 29.10.2020

Σε χαμηλά έξι μηνών, μετά την κατά 
5,08% πτώση, βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθημών, καθώς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το σφυροκόπημα των πωλητών, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, που πυροδότησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο φόβος για ένα δεύτερο lockdown στη χώρα.

Άλλωστε, η εκρηκτική άνοδος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού (ανω των 1000 και σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα) φαίνεται ότι οδηγεί σε νέα lockdowns, υπονομεύοντας κάθε προοπτική άμεσης ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Πέμπτη με πτώση 5,08% στις 564,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν και το -6,29%. Ο τζίρος, αυξημένος, ανήλθε στα 82,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,32%, στις 1.322,98 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,66% και στις 236,38 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Άλλωστε, πέραν της αρνητικής επιδημιολογικής κατάστασης, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις αναταράξεις στην Τρ. Πειραιώς*. 

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 29.10.2020

«Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο. Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς άγγιξαν το 9,60% (έκλεισε στα 0,65 ευρώ), με τον ΟΤΕ να την ακολουθεί με το δικό του -8,27% (έκλεισε στα 11,20 ευρώ) και τις Σαράντης, Alpha Bank (έκλεισε στα 0,431 ευρώ) και Φουρλή να έπονται με πτώση που ξεπέρασε το 7%. 
Στο -6,42% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ενώ Μυτιληναίος (έκλεισε στα 9,245 ευρώ), Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ (έκλεισε στα 4,73 ευρώ) και Coca Cola σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.
 Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική (έκλεισε στα 0,8852 ευρώ), Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 3% σε Eurobank (έκλεισε στα 0,29 ευρώ, Jumbo, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Μικρότερη η πτώση σε ΕΥΔΑΠ (-2,98%) και ΟΛΠ (-1,63%). 
Στον αντίποδα, η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,56% και η Βιοχάλκο έκλεισε στο +1,86%.

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιβολή αυστηρών μέτρων σε Γαλλία και Γερμανία υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό κλίμα. Άλλωστε, χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Θετικό είναι πάντως το κλίμα σήμερα, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν κέρδη στο ξεκίνημα, μετά τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης οι οποίες ξεπέρασαν το 3,50%.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, kathimerini.gr

*Σχετική ανάρτηση: Γιατί κατέρρευσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς; (27.10.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου