23 Οκτωβρίου 2020

Αλλαγές στο Χάρτη ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19

Με νέα δεδομένα λειτουργεί από σήμερα ο "χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την νόσο Covid-19" έπειτα από την επικαιροποίησή του. Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), όπου παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης. Στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3.

Παράλληλα σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), μεταξύ των οποίων τώρα είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καθώς και στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), συνολικά δηλαδή για 26 περιφερειακές ενότητες, από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Ακόμη, από τις 24 Οκτωβρίου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Η μάσκα θα μπορεί να αφαιρείται μόνο στους χώρους εστίασης και μόνο όταν οι πελάτες κάθονται στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. 

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 26 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 22 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 24 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και 2 στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). 

Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη. 

Ο χάρτης της Ευρώπης κοκκινίζει


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας σε 23 κράτη της Ε.Ε., αναγνωρίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

Εως το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κι ενώ ο χάρτης της Ευρώπης κοκκινίζει μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Νέα μέτρα λαμβάνουν η Ισπανία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να εξαπλώνεται σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, civilprotection.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου