11 Οκτωβρίου 2020

Ο Τραμπ λέει πως είναι «καλά» μετά την «ευλογία» του κορωνοϊού

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη νοσηλεία του στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε σον Λευκό Οίκο από όπου έστειλε το μήνυμά του στους πολίτες λέγοντας πως νιώθει υπέροχα και το ότι κόλλησε κορωνοϊό ήταν μια ευλογία από τον Θεό! «Υποθέτω πως με αναγνωρίζετε, είμαι ο αγαπημένος σας πρόεδρος. Επέστρεψα στον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερις ημέρες στο Ουόλτερ Ριντ (...) Θέλω όλοι οι πολίτες να λάβουν την ίδια θεραπεία με τον πρόεδρο τους γιατί νιώθω υπέροχα, ήταν μια ευλογία από τον Θεό το ότι κόλλησα κορωνοϊό. Άκουσα για αυτό το φάρμακο, και είπα “αφήστε με να το πάρω”, ήταν δική μου πρόταση και είναι απίστευτο το πόσο λειτούργησε. Θέλω να έχετε κι εσείς ό,τι και εγώ και θα σας το προσφέρω δωρεάν, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για αυτό» είπε.

Δυο μέρες μετά ο Ντόναλντ Τραμπ, ανυπόμονος να επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, προέβη στην αποκάλυψη ότι σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού. Σε συνέντευξή του στο Fox News είπε χαρακτηριστικά: «Αυτήν τη στιγμή δεν παίρνω φάρμακα. Δεν παίρνω κανένα φάρμακο, εδώ και οκτώ ώρες». Ωστόσο, οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει για ακόμη μια φορά αντιδράσεις, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Αντονι Φάουτσι, να μιλά για «σύγχυση» από τις αναφορές του προέδρου περί «θεραπείας» και για «εκδήλωση, εστία υπερμετάδοσης» στον Λευκό Οίκο στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

«Είμαι καλά», δήλωσε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος σε πλήθος οπαδών του στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που επέστρεψε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα, αν και τους μίλησε, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του, μόλις για 12 λεπτά. ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φόρεσε μάσκα και διαβεβαίωσε τους οπαδούς του ότι ο κορωνοϊός «θα εξαφανιστεί» πολύ σύντομα, ότι «αρχίζει να εξαφανίζεται». 

Λίγο αργότερα, εννέα μέρες μετά τη θετική διάγνωσή του με κορωνοϊό, ο γιατρός του, Σον Κόνλεϊ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πλέον μεταδοτικός. «Απόψε, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εκτός από το γεγονός ότι ο πρόεδρος πληροί όλα τα κριτήρια των CDC για ένα ασφαλές τέλος της απομόνωσης, με σημερινά αναγνωρισμένα πρότυπα, δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνο να μεταδώσει (τον ιό) σε άλλα άτομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κόνλεϊ. 


Σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει «ανοσία» απέναντι στην Covid-19. «Φαίνεται ότι έχω ανοσία. Δεν ξέρω για πόσο, ίσως για πολύ καιρό, ίσως για μια μικρή περίοδο, ίσως για πάντα. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, όμως έχω ανοσία», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Έχετε έναν πρόεδρο που έχει ανοσία. Έχετε σήμερα έναν πρόεδρο που δεν έχει ανάγκη να κρύβεται στο υπόγειό του όπως ο αντίπαλός του» δήλωσε αναφερόμενος στο Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Μπάιντεν. Η είδηση προκάλεσε φρενίτιδα επικριτικών και σκωπτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φωτοκολάζ όπως το παρακάτω:


Υπενθυμίζεται ότι όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια του Τράμπ το Spiegel Οnline παρέθετε τρία σενάρια. Το δεύτερο σενάριο έβλεπε τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένο. Κάπως έτσι: «Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ». 

Και η παράσταση συνεχίζεται...

Πηγές: Με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle:
Σκίτσο: Του Kevin Kallaugher (KAL) στο Counterpoint.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου