23 Οκτωβρίου 2020

«Δύναμη» από τον Pejac στους υγειονομικούς με εικαστικές παρεμβάσεις

Τρεις εικαστικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του University Hospital Marqués de Valdecilla στο Σανταντέρ της Ισπανίας ολοκλήρωσε ο καλλιτέχνης δρόμου γνωστός με το ψευδώνυμο Pejac. Η σειρά των παρεμβάσεων φέρει τον τίτλο «Δύναμη» και είναι η αντίδραση του Pejac στον πενταψήφιο αριθμό θανάτων λόγω του ιού στη χώρα του. 

«Η ιδέα του πρότζεκτ “Δύναμη” γεννιέται ως χειρονομία ευγνωμοσύνης στους υγειονομικούς του Βαλντεθίγια, για την εν γένει δουλειά τους και ειδικά, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης της Covid-19. Προσφέροντάς τους ό,τι κάνω καλύτερα, που είναι το να ζωγραφίζω» είπε, μιλώντας στο Colossal, ο καλλιτέχνης δρόμου που κατάγεται από το Σανταντέρ.

'Strength' by Pejac, στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=b6ArgfBuonU , όπου μπορεί κανείς να τον δει επί τω έργω: 


Στο έργο του «Κοινωνική Αποστασιοποίηση», μια ορδή ανθρώπων δραπετεύει από μια ρωγμή στην πρόσοψη κτηρίου: μια οφθαλμαπάτη, η οποία είναι μια πολυεπίπεδη μεταφορά για τους τρόπους με τους οποίους ο ιός διέρρηξε την κοινωνία αλλά και για τη ανάγκη φροντίδας και συμπόνοιας σε επίπεδο κοινότητας. 

Στο «Χάδι», δύο σιλουέτες, στέκονται σε απόσταση σχεδόν δύο μέτρων η μία από την άλλη. Οι σκιές τους στο έδαφος παραπέμπουν στο ύφος του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ. Οι φιγούρες – ένας ασθενής και μια γιατρός – τείνουν το χέρι τους η μια στην άλλη. 

Στο «Ξεπερνώντας», στο οποίο ένα παιδί έχει σκαρφαλώσει σε ένα αμαξίδιο για άτομα με κινητική δυσκολία, ο καλλιτέχνης δρόμου 
Pejac αναδημιουργεί τον πίνακα του Βαν Γκογκ «Σταροχώραφο με Κυπαρίσσια» (πρώτη φωτογραφία επάνω αριστερά). «Αυτό είναι κάτι που εμείς ως κοινωνία μπορούμε να κάνουμε – να πάρουμε αυτή την κρίση και να τη χρησιμοποιήσουμε για να μας σπρώξει προς τα εμπρός» τόνισε ο Pejac.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , athensvoice.gr , youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου