10 Οκτωβρίου 2020

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19

Στην ενεργοποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την COVID-19, ο οποίος χρωματίζει τη χώρα με πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο ανάλογα με την διασπορά του ιού και τον κίνδυνο η πανδημία να καταστεί ανεξέλεγκτη, προχώρησε χθες η κυβέρνηση. 

Η ανάρτηση του χάρτη στην ιστοσελίδα covid.gov.gr –είναι προσβάσιμος σε όλους– συνοδεύεται και από μία νέα δέσμη μέτρων για κάθε δημόσιο χώρο (χώρους υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εργασιακούς χώρους, λιανεμπόριο, μεταφορές, εκκλησία, εστίαση, αθλητισμό, ψυχαγωγία κ.ά.), που θα ισχύουν ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ειδικότερα, σε πράσινες περιοχές –που είναι και το επίπεδο κινδύνου 1– τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μένουν κλειστά από την 1 π.μ. έως τις 5 π.μ., στις κίτρινες περιοχές (επίπεδο κινδύνου 2) θα κλείνουν από τις 00.30 π.μ. έως τις 5 π.μ., στις περιοχές με πορτοκαλί (επίπεδο κινδύνου 3) από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. και στις κόκκινες περιοχές (ανώτατο επίπεδο κινδύνου 4), θα αναστέλλεται η λειτουργία τους. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα περιορισμοί στο ωράριο ίσχυαν μόνο για περιοχές για τις οποίες ανακοινώνονται μέτρα αυξημένης επιτήρησης. Η πληρότητα σε θέατρα και κινηματογράφους θα είναι 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 και 30% στο επίπεδο 3, ενώ και για τα νοσοκομεία προβλέπεται ο περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20%, 40% και 60% στα επίπεδα 2, 3 και 4 αντίστοιχα. 


Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, χθες 26 βρίσκονται στο επίπεδο 1 «ετοιμότητας», 25 στο επίπεδο 2 «επιτήρησης» και 23 στο επίπεδο 3 «αυξημένης επιτήρησης». Στο επίπεδο 4 «αυξημένου κινδύνου» και το οποίο συνοδεύεται με μέτρα που ουσιαστικά θυμίζουν lockdown δεν βρίσκεται καμία περιοχή. 

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση την εξέλιξη της πανδημίας ή και συχνότερα εάν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο  καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από πολλούς δείκτες, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ των νοσοκομείων, και άλλα χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Συνολικά 17 κριτήρια-δείκτες αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από τις υγειονομικές αρχές και τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Τον χάρτη παρουσίασαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο πρόσθετο εργαλείο για πολίτες και για επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης άντλησης της πληροφορίας για το τι ισχύει στην περιοχή τους.

Στις περιοχές με πορτοκαλί –επίπεδο 3– της χώρας βρίσκεται και η Αττική, για την οποία ωστόσο, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημίας.

Πηγή: covid.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου