28 Οκτωβρίου 2020

«Ξεπερνά κάθε όριο» η μήνυση Ερντογάν κατά του Βίλντερς

Το Σάββατο ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς ανάρτησε ένα σκίτσο του Ερντογάν και του έβαλε τη λεζάντα «τρομοκράτης». Προχθες, Δευτέρα, ανάρτησε μια εικόνα ενός βυθιζόμενου πλοίου με μια τουρκική σημαία πάνω του. «Αντίο @RTErdogan. Διώξτε με τις κλωτσιές την Τουρκία από το ΝΑΤΟ», έγραψε κάτω από την εικόνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, προσέφυγε στις τουρκικές δικαστικές αρχές εναντίον του Βίλντερς, υποστηρίζοντας πως τον προσέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Παρόλο που το έγκλημα διαπράχθηκε απ’ ευθείας εναντίον του προσώπου που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, η αξία που παραβιάζεται είναι η δομή πολιτικής διακυβέρνησης του κράτους», υποστηρίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.


Η ανάρτηση Βίλντερς με τη λεζάντα «τρομοκράτης»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς. «Εχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών», δήλωσε. «Μια μήνυση σε βάρος ενός Ολλανδού πολιτικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, είναι απαράδεκτη», επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Η μήνυση κατά του Βίλντερς «ξεπερνά κάθε όριο», κατέληξε ο κ. Ρούτε.

Οι δικηγόροι του Τούρκου προέδρου υποστηρίζουν ότι τα σχόλια του Βίλντερς δεν μπορεί να θεωρηθούν ελευθερία έκφρασης και ότι ο Βίλντερς στοχοθέτησε «την τιμή, την αξιοπρέπεια, τον χαρακτήρα και τη φήμη» του Ερντογάν. 

Ανάρτηση Βίλντερς:
·26 Οκτ
Bye bye @RTErdogan. Kick Turkey out of NATO!
(«Αντίο @RTErdogan. Διώξτε με τις κλωτσιές την Τουρκία από το ΝΑΤΟ»).

Σε μετωπική αντιπαράθεση Παρίσι και Αγκυρα 

Σε μετωπική αντιπαράθεση οδηγούνται Παρίσι και Αγκυρα
καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, εις βάρος τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και της Ευρώπης εν γένει. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται «ψυχοθεραπεία» για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ. «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», είχε σημειώσει ο Ερντογάν. 

Χωρίς περιστροφές, το Παρίσι, δια στόματος του υπουργού του επί του Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, ζήτησε ανοικτά την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία ισχύος με την Τουρκία, για να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της και τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Ριστέρ.

Στο πλευρό του κ Μακρόν, τάσσονται οι ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και μερικοί εξ αυτών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν «κατηγορηθεί» για ανεκτική αν όχι φιλική στάση έναντι της Αγκυρας.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, twitter.com

Σχετική ανάρτηση:
Το πρωτοσέλιδο Σκίτσο του Charlie Hebdo που θα βγάλει τον Ερντογάν από τα ρούχα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου