12 Οκτωβρίου 2020

Νόμπελ Οικονομίας 2020: Στους Αμερικανούς Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Μίλγκρομ, 72 ετών, και Ρόμπερτ Γουίλσον, 83 ετών, τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Οικονομίας 2020 για βελτιώσεις στη θεωρία δημοπρασιών και επινοήσεις νέων μορφών δημοπρασιών, ανέφερε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

«Οι νέες μορφές δημοπρασιών είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η βασική έρευνα μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επινοήσεις που ωφελούν την κοινωνία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ακαδημία.

«Οι δημοπρασίες βρίσκονται παντού και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Οι φετινοί βραβευθέντες για τις οικονομικές επιστήμες Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον βελτίωσαν τη θεωρία δημοπρασιών και επινόησαν νέες μορφές δημοπρασιών, προς όφελος των πωλητών, των αγοραστών και των φορολογουμένων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο επίσημος ιστότοπος του Βραβείου Νόμπελ. 

The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS: The 2020 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel has been awarded to Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson “for improvements to auction theory and inventions of new auction formats.” #NobelPrize

"Οι δημοπρασίες είναι παντού και μας επηρεάζουν έμμεσα και, μερικές φορές, άμεσα - παρόλο που δεν το σκεφτόμαστε" προσθέτει: 

The Nobel Prize @NobelPrize
“Auctions are everywhere and affect us all indirectly and, sometimes, directly – even though we do not think about it.”

Νέες μορφές δημοπρασιών έχουν χρησιμοποιηθεί για το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για αλιευτικές ποσοστώσεις, για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες (σλοτ) και για τα περιθώρια εκπομπών ρύπων. 

Το βραβείο οικονομίας το οποίο κατά το παρελθόν έχουν κερδίσει προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν, ήταν το τελευταίο από τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέτος, μια χρονιά κατά την οποία τα Νόμπελ έχουν επισκιαστεί από την πανδημία της COVID-19.

Η δεξίωση για τους νικητές που διοργανωνόταν παραδοσιακά τον Δεκέμβριο έχει ακυρωθεί και άλλα τμήματα των εορτασμών πραγματοποιούνται ψηφιακά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

Το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δεν είναι ένα από τα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ σχεδιάζει να προχωρήσει με μια τελετή απονομής αν και σε περιορισμένη μορφή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr , twitter.com


Σχετικές αναρτήσεις:
Νόμπελ Ειρήνης 2020: Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Στην αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ
Νόμπελ Χημείας 2020: Σε δύο γενετίστριες για την ανακάλυψη των «μοριακών ψαλιδιών»
Νόμπελ Φυσικής: Σε τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους στις «μαύρες τρύπες»
Νόμπελ Ιατρικής: Σε τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου