13 Οκτωβρίου 2020

Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές

Στην επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αλλά και στο ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών από τον χώρο της πληροφορικής αναφέρεται ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση: η Microsoft κατασκευάζει τρία κέντρα διαχείρισης δεδομένων (cloud) στην Αθήνα ύψους ενός δις δολαρίων. Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα εντός της ΕΕ την όγδοη τοπική πλατφόρμα της διεθνούς πλατφόρμας cloud, Αzure, της Microsoft. H εταιρεία επίσης θα παρέχει τα επόμενα πέντε χρόνια ψηφιακές δεξιότητες σε 100.000 υπαλλήλους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και μαθητές». 

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt «τίποτα δεν χρειάζεται η χώρα πιο επιτακτικά απ' ότι επενδύσεις. Την περίοδο 2008 με 2016 η Ελλάδα έχασε σωρευτικά 26% του ΑΕΠ της. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1/3, o ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 40%. Η ελληνική Ένωση Βιομηχάνων προσδιορίζει το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης στα 100 δις ευρώ. Το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν μόλις το 11% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση ήταν 26%, στη δεκαετία του 1970 κινούνταν ακόμη και στο 30% με 40%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι λίγο πάνω από 20%.»

Όμως τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου της ευρωκρίσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η HB παρατηρεί: «Η αμερικανική πολυεθνική δεν είναι η μόνη εταιρεία πληροφορικής που αποβλέπει στην Ελλάδα. Και Γερμανοί πάροχοι υπηρεσιών λογισμικού ανακαλύπτουν επίσης την Ελλάδα. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι η πόλη των Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιό της. Μετά την P&I AG με έδρα στο Βισμπάντεν και την Prodyna SE από το Έσμπορν και η Teamviewer από το Γκέτινγκεν, κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης παγκοσμίως, άνοιξε επίσης παράρτημα στα Ιωάννινα στις αρχές του έτους».

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ της Handelsblatt σημειώνει: «Ακόμη κι αν ο όγκος των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλός, πρόκειται για ποιοτικές επενδύσεις: Τα τελευταία τρία χρόνια το 15% αυτών των επενδύσεων έγιναν στον τομέα της πληροφορικής. Η Ελλάδα λοιπόν δεν απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%. 

Η συμβουλευτική Ernst & Young Greece επιβεβαιώνει επίσης ότι η χώρα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες στη "Μελέτη Ελκυστικότητας 2020" που έχει εκπονήσει. Τα 2/3 των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν αναφέρουν ως ιδιαίτερο πλεονέκτημα την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μετά την εκλογή της συντηρητικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019. Το 56% των ερωτηθέντων τονίζει επίσης ως θετικό στοιχείο τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλιματικής πολιτικής, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 7 στους 10 επιχειρηματίες αναμένουν ότι οι επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια. Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας οι ερωτηθέντες συγκαταλέγουν επίσης κατά 81% το ανθρώπινο δυναμικό, την καλή υποδοχή τηλεπικοινωνιών και την καλή ποιότητα ζωής».

Πηγή: Deutsche Welle

Πρόεδρος Microsoft στην «Κ»: Πειστήκαμε για τη σημασία της Ελλάδας


Τους λόγους για τους οποίους η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η μεγάλη επένδυση για τη χώρα αναπτύσσει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Μπραντ Σμιθ.

«Μέτρησε η αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Μας έπεισε ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη σημασία της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Σμιθ και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ανακοινώσαμε ότι θα κατασκευάσουμε data centers στην Ελλάδα. Αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα, γιατί τα σύγχρονα data centers χρειάζονται γη, κτίρια, κορυφαία τεχνολογία στους σέρβερ, μπαταρίες, γεννήτριες και καλώδια οπτικών ινών. Συνήθως, από τη στιγμή της ανακοίνωσης χρειάζονται δύο με τρία χρόνια μέχρι να ανεβάσεις τον διακόπτη και να λειτουργήσει το υπολογιστικό νέφος (cloud). Νομίζω το πιο σημαντικό είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις. Πρόκειται σαφώς για μεγάλη επένδυση, μακράν τη μεγαλύτερη που έχει κάνει η Microsoft στην Ελλάδα. Μόνο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεν είναι οι μόνες
»

«Ακόμη σημαντικότερο από το κατασκευαστικό έργο ή το επενδυτικό πρόγραμμα είναι το τι σημαίνει μια υποδομή του 21ου αιώνα για την ανάπτυξη της Ελλάδας ως ψηφιακής οικονομίας. Σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση και οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση στο cloud σε ταχύτητες αστραπής. Τώρα, η χώρα εξυπηρετείται από κέντρα αποθήκευσης δεδομένων στο Αμστερνταμ ή στο Δουβλίνο. Θα δείτε ότι οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες εν ριπή οφθαλμού – και ακόμη γρηγορότερα. Οι υπηρεσίες του cloud θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμες και τα δεδομένα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα φυλάσσονται στην Ελλάδα, προστατευμένα από την ελληνική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Πάνω απ’ όλα πρέπει να το δούμε σαν κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου