21 Οκτωβρίου 2020

Χειμερινή κολύμβηση κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Μία πρωτεΐνη που παράγεται στο αίμα των χειμερινών κολυμβητών εξαιτίας του «σοκ στο ψύχος», έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εκδήλωση άνοιας ή και να αποκαταστήσει κάποιες εγκεφαλικές βλάβες.

Μία πρωτεΐνη «ψυχρού σοκ» κατά της άνοιας

Η ευεργετική δράση της ψυχρολουσίας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η εμβάπτιση ή κολύμβηση, σε κρύο νερό, προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια.

Βρετανοί επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τζοβάνα Μαλούτσι, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ανοιας του πανεπιστημίου, απομόνωσαν στο αίμα χειμερινών κολυμβητών μία πρωτεΐνη που παράγεται εξαιτίας του «σοκ στο ψύχος». Οπως διαπιστώθηκε από πειράματα σε ποντίκια, η πρωτεΐνη έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εκδήλωση άνοιας και μπορεί να αποκαταστήσει κάποιες εγκεφαλικές βλάβες που αυτή προκαλεί.

Οι Βρετανοί ερευνητές, μελετώντας ζώα σε χειμέρια νάρκη, διαπίστωσαν ότι παρότι όταν πέφτουν για ύπνο το 20-30% των εγκεφαλικών συνάψεών τους εξαφανίζεται, ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, μόλις ξυπνούν την άνοιξη, οι συνάψεις επαναδημιουργούνται.

Για να μελετήσουν το φαινόμενο, οι ερευνητές προκάλεσαν υποθερμία τόσο σε φυσιολογικά πειραματόζωα όσο και σε κάποια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οταν στη συνέχεια επανέφεραν τη θερμοκρασία τους, διαπίστωσαν ότι στα φυσιολογικά πειραματόζωα οι συνάψεις είχαν ξαναδημιουργηθεί, κάτι που ωστόσο, δεν είχε συμβεί σε όσα έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Στο αίμα τους, επίσης, οι επιστήμονες απομόνωσαν την πρωτεΐνη RBM3, που θεωρούν ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην αναδημιουργία των συνάψεων. Διαφορετικό πείραμα έδειξε ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της RBM3 απέτρεψε τον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων σε πειραματόζωα με Αλτσχάιμερ. 


Σε μία δεύτερη μελέτη σε χειμερινούς κολυμβητές, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις της επίμαχης πρωτεΐνης αυξάνονταν όταν η θερμοκρασία του σώματος έπεφτε κάτω από τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Η δρ Μαλούτσι, παρότι παραδέχεται ότι η έρευνά της βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση, εκτιμά πως ένα φάρμακο που θα ενισχύει την παραγωγή της RBM3 μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης κάποιων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ή ακόμα και στη μερική αποκατάστασή τους. Οπως η ίδια τονίζει, η καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων άνοιας ακόμα και για λίγο χρόνο θα έχει συνταρακτικά αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Χειμερινή κολύμβηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου